Skocz do zawartości
ignas

Jak Obliczyc Zuzycie Energii ?

Polecane posty

Witam,

mam dosc nietypowe pytanie, tak jak w temacie i potrzebna mi jest informacja ile energii moze zuzyc serwer, a nawet zwykly komp w domu (chociaz zeby byla to przyblizona liczba)

Wiem ze zuzycie bedzie zalezalo on eksploatacji sprzetu, lecz nie mam pojecia w jaki sposob zabrac sie za liczenie:)

Sorki za takie dziwne pytanie:D ale z gory dzieki za odpowiedz

Gość adamszendzielorz
mam dosc nietypowe pytanie, tak jak w temacie i potrzebna mi jest informacja ile energii moze zuzyc serwer, a nawet zwykly komp w domu (chociaz zeby byla to przyblizona liczba)

Wiem ze zuzycie bedzie zalezalo on eksploatacji sprzetu, lecz nie mam pojecia w jaki sposob zabrac sie za liczenie:)

Sorki za takie dziwne pytanie:D ale z gory dzieki za odpowiedz

Sredniej klasy komputer domowy bieze *mniej wiecej* ok 40-60 pln / m-c.

Kiedys mialem swoja mala serwerownie i ok. 20 roznego rodzaju maszyn + sprzet sieciowy bral ok 1k pln / m-c :) Srednia wychodzi wiec IMO ok 50 pln.

Choc pewnie energia zdrozala w ciagu 2-3 lat i teraz moze byc 60-80 pln :)

pozdr.

Sam pobór mocy to raczej jest większy - wszakże dużo zależy od sprzętu. Przykładowo P4 3,0ghz to jakies 90W, Xeony jeszcze + 10-20%. Ale np. serwery P3-s 1400 to w granicach 30W (mowa o samych procach). I tak, wedlug podziału staroć / sredni / nowy odpowiednio 80-100, sredni 100-140 i nowy nawet do 200W lub wiecej.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się