Skocz do zawartości
Arch71

[ZLECĘ] Instalacja i konfiguracja POSTFIX+DOVECOT z dodatkami

Polecane posty

Witam,

zlecę instalację i konfigurację usług poczty Postfix + Dovecot na VPSie z Ubuntu 18.04 przy następujących założeniach:
- protokoły (E)SMTP, IMAP, POP3, obsługa StartTLS oraz SSL/TLS, (porty 25,587,465).
- domeny/użytkownicy wirtualni, trzymani w bazie mysql (baza będzie "wystawiona"), autoryzacja w bazie itd.
- możliwość ustawienia quoty dla użytkownika
- obsluga SSL dla domen
- DKIM
- ClamAV + SpamAssasin
- RBL

WebMail oraz panel administracyjny do obslugi poczty nie będzie potrzebny (wszystkie operacje i konfiguracja związana ze skrzynkami @ będzie odbywać się w bazie danych).

Zlecenie zdalne poprzez SSH, najchętniej w taki sposób, aby dostęp był do historii komend/poleceń (historia powłoki).

Wszystko skonfigurowane z najwyższą starannością, zgodnie "ze sztuką", dbałością o zabezpieczenia usług.

Zależy mi na współpracy z kimś, z kim będzie kontakt po zakończonym zleceniu i będzie mógł mi odpowiedzieć na ewentualne drobne pytania.

Proszę o oferty.

Pozdrawiam!

Gość l3szcz

"aby dostęp był do historii komend/poleceń (historia powłoki)." - czyli by ktoś poświęcił swoją wiedzę a Ty, żebyś mógł po prostu to potem wykorzystać? :)
Jest malutki problem, jest taka komenda jak hi

history -c

i zakładam, że administratorzy wykasują historię po wykonanym zleceniu. :-) 

2 minuty temu, l3szcz napisał:

"aby dostęp był do historii komend/poleceń (historia powłoki)." - czyli by ktoś poświęcił swoją wiedzę a Ty, żebyś mógł po prostu to potem wykorzystać? :)
Jest malutki problem, jest taka komenda jak hi

history -c

i zakładam, że administratorzy wykasują historię po wykonanym zleceniu. :-) 

Żeby była jasność - zlecenie dotyczy konfiguracji serwera roboczego (testowego). Historia nie musi być dokładna i kompletna, chodzi o odtworzenie czynności na serwerze produkcyjnym we własnym zakresie. "Śmieszne" komendy są mi znane, tak samo jak dziury w MTA i idące za tym przykre konsekwencje.

Rozumiem, oddałbyś serwer produkcyjny do instalacji usług komuś obcemu z "zewnątrz" ?

@l3szcz a co za problem zostawić komuś historie poleceń?

Dla mnie to nie problem - poprostu mówię stawkę x2 plus później xxx zł za godzinę konsultacji po wdrożeniu no i tyle ;) 

Klient płaci Ci za wdrożenie na maszynie testowej i jak działa to jest ok, a nie za to że widzi 33 razy otwierany posfix.cnf ;) 

Myślę, że klasyczny klient (ja nim akurat nie jestem) oczekuje gotowego, działającego rozwiązania wg przekazanej listy wymagań.
Z kolei który plik był otwierany/edytowany, może powiedzieć naprawdę sporo.

Gość l3szcz

Edycja owszem jednakże kluczem jest wiedzieć JAK :)

3 godziny temu, Arch71 napisał:

Żeby była jasność - zlecenie dotyczy konfiguracji serwera roboczego (testowego). Historia nie musi być dokładna i kompletna, chodzi o odtworzenie czynności na serwerze produkcyjnym we własnym zakresie. "Śmieszne" komendy są mi znane, tak samo jak dziury w MTA i idące za tym przykre konsekwencje.

Rozumiem, oddałbyś serwer produkcyjny do instalacji usług komuś obcemu z "zewnątrz" ?

Widzi Pan, odtworzenie takiej konfiguracji nie jest aż takie proste - tym bardziej, że mogą być problemy na przykład z wersjami systemu i tak dalej i tak dalej. 
Kluczem do tego jest to, że jeżeli kogoś znam to owszem, mogę zaufać i wpuścić - jeżeli nie - no cóż.. :)
Od tego są umowy cywilnoprawne aby takich rzeczy dopilnować by kogoś ręka nie zaswędziała.

Wystarczy, że ktoś korzysta z ansible :) i polecenia można sobie co najwyżej zostawić dla potomnych ;) by jakieś tylko były w historii.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się