Skocz do zawartości

Polecane posty

Wiem że pewnie odkopuje stare tematy ale chciałbym się dowiedzieć jakie są podstawy żeby zacząć swoja "przygode" z administracją serwerów (głownie mi chodzi o vps) jakby ktoś mógł mi poprostu wypunktować jakie zagadnienia mam sobie na początek przyswoić nie musi być szczegółowo tylko tak ogólnie żebym wiedział jak się za to zabrać ;P wiem że to nie jest temat na jedną noc... nie chce poradników bo wole uczyć się na swoich błędach i w google potrafię coś znaleźć jak nie będę miał pomysłu na rozwiązanie xD

Uruchomić Linux na komputerze i psuć i naprawiać a z czasem bawić się w VPS. Pierwsze zagadnienie które musisz znać do perfekcji to polecenia, programowanie w bash przydaje się bardzo często Python a z czasem opanujesz wszystko do perfekcji.

Znajomość:
- zasad działania systemów linux'owych
- SSH, FTP, DNS etc

- typów wirtualizacji OpenVZ, XEN, KVM
- web serwerów apache2 i nginx

- paneli DirectAdmin, ISPconfig, Plesk ,VestaCP (z płatnymi to może być problem)

Ogólnie dużo by wymieniać a mi średnio się chce - po prostu trzeba się tym interesować i dążyć do poznawania/nauki coraz to nowych rzeczy. Jeśli w sobie to znajdziesz to samo będzie przychodzić. Na start mogę polecić kanał na YT UW-TEAM i to tyle,,, reszta należy do ciebie.

Edytowano przez Vescer (zobacz historię edycji)

Dziekuje za pomoc :)

Ogólnie dużo by wymieniać a mi średnio się chce - po prostu trzeba się tym interesować i dążyć do poznawania/nauki coraz to nowych rzeczy. Jeśli w sobie to znajdziesz to samo będzie przychodzić. Na start mogę polecić kanał na YT UW-TEAM i to tyle,,, reszta należy do ciebie.

Teraz już tylko trzeba się ogarnąć i za to zabrać myśle ze zainteresowanie już jest a checi do nauki nie brakuje xD

Jeszcze raz dzieki za pomoc :lol:

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się