Skocz do zawartości

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Polecane posty

• 0

Ale zdajesz sobie sprawę, że AWS to nie jest hosting WWW tylko chmura obliczeniowa? Możesz uruchomić instancje serwera, ale dalej musisz sam skonfigurować i zarządzać.

Jeżeli twój serwis wymaga dużej skalowalności i wysokiej dostępności z całego świata, to tak jak najbardziej warto wchodzić. Ale to nie będzie tania impreza. Tutaj znajdziesz prosty kalklulator. Potrzebujesz co najmniej jednej instancji EC2 i voluminu EBS. Potem wpisujesz ile przewidujesz transferu:

https://calculator.s3.amazonaws.com/index.html

Np. dla instancji t2.medium (2 x vCPU, 4GB RAMu) plus 100GB dysków w EBS i przy ruchu wychodzącym 100GB, miesięczne koszty to $49.

A to cena bez żadnych bonusów: brak backupu, dodatkowych IP itp.

Edytowano przez nnd_newbie (zobacz historię edycji)

• 0

Dzięki za odpowiedź, oczywiście zdaję sobie z tego sprawę. Potrzebuję właśnie cloud computing, ale mój serwis raczej nie wymaga dużej dostępności. Chodziło mi tylko o bezpieczeństwo danych no i jeżeli może być cos tanszego to fajnie ale nie musi.

• 0

Ale zdajesz sobie sprawę, że AWS to nie jest hosting WWW tylko chmura obliczeniowa? Możesz uruchomić instancje serwera, ale dalej musisz sam skonfigurować i zarządzać.

Jeżeli twój serwis wymaga dużej skalowalności i wysokiej dostępności z całego świata, to tak jak najbardziej warto wchodzić. Ale to nie będzie tania impreza. Tutaj znajdziesz prosty kalklulator. Potrzebujesz co najmniej jednej instancji EC2 i voluminu EBS. Potem wpisujesz ile przewidujesz transferu:

https://calculator.s3.amazonaws.com/index.html

Np. dla instancji t2.medium (2 x vCPU, 4GB RAMu) plus 100GB dysków w EBS i przy ruchu wychodzącym 100GB, miesięczne koszty to $49.

A to cena bez żadnych bonusów: brak backupu, dodatkowych IP itp.

Zastanawia mnie fakt po co mam płacić dodatkowa na tym za bacupu ? Przecież również dobrze mogę skonfigurować automatyczny backup z innymi narzędziami online czyż nie?

• 0

Zróżnicowani dostawcy to nie generowanie kosztów, lecz zabezpieczenie się przed krytyczną sytuacją u jednego z dostawców.

Jeśli Twoje serwery mają load <1, to znaczy, że nieumiejętnie korzystasz z potęgi chmur.

• 0

chmura w amazonie jest na prawde super placi ssie za wykorzystane zasoby dzieki temu jest w stnie sporo zaoszczedzic

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się