Skocz do zawartości
pilot_kameleon

Prestashop - nie wyświetlają się zdjęcia

Polecane posty

Witam serdecznie,

jestem nowicjuszem w tematach tutaj poruszanych, niemniej jednak napotkałem na problem, z którym nie mogę sobie poradzić. Może ktoś z Państwa będzie potrafił rozwiązać ten problem, albo doradzi kto może pomóc.

Na serwerze Ehost stawiam sklep Prestashop. Wszystko przebiegało dobrze do momentu, kiedy zacząłem wrzucać zdjęcia produktów. Niestety w większości miejsc się one nie wyświetlają. Są załadowane, ale wyświetlają się jako znaki zapytania.

Zdjęcia widoczne są tylko w koszyku i w menu.

Przeglądało to kilka osób i nikt nie potrafi mi wyjaśnić, w czym jest problem. Pojawiła się sugestia, by przenieść wszystko na Zenboxa - co ma rozwiązać wszystkie moje problemy. Czy to dobra droga? A może są jakieś inne rozwiązania?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi - bo te zdjęcia blokują dalszą pracę... :(

Zacznij od narzędzi developerskich w przeglądarce i sprawdzenia do jakiego zasobu odnosi się dany obrazek (czy faktycznie jest na serwerze). Możesz dać link do sklepu będzie łatwiej ;)

Gość Rafiki

jaka wersja prestashop ? jaka wersja php ?

możliwości:

1) złe uprawnienia na folder z zdjęciami

2) włączone przyjazne linki a źle wygenerowany htaccess

3) serwer na nginx i nie ma dostosowanych regulek htaccess

Włącz raportowanie błędów w php i zobacz co "wypluje" za błąd. Wystarczy w pliku config/define.inc.php przestawić debug mode z FALSE na TRUE

W prestashop jest też zakładka z opcją która regeneruje miniaturki i resztę zdjęć - sprawdź ją może pomoże (gdy masz ograniczony czas wykonywania skryptu a dużo produktów/zdjęć to pojawi się 500 :) )

Edytowano przez Rafiki (zobacz historię edycji)

Rafiki, jak wspomniałem, jestem nowicjuszem, więc pozwolę sobie zapytać jak sprawdzić punkty 1-3 oraz "config/define.inc.php"?

Presta 1.6.1.10

Miniaturki generowałem - nic to niestety nie dało.

Gość Rafiki

1. połacz się z serwerem FTP i sprawdź uprawnienia zapisu dla folderu /img tam gdzie masz zainstalowaną prestashop

Gdyby były inne niż 777 ustaw takie na folder img i na wszystkie pod foldery

2. na serwerze ftp w lokalizacji z zainstalowaną prestashop sprawdź zawartość pliku .htaccess czy nie jest pusty

3. Ehost.pl ma serwery zapewne na apache więc zapomnij o tym punkcie

plik defines.inc.php znajdziesz w folderze config. A folder config znajdziesz łącząc się z serwerem FTP i wchodząc do lokalizacji gdzie zainstalowana jest prestashop. Edytuj ten plik i w okolicach linijki 29 powinno być:

define('_PS_MODE_DEV_', false);

zmień false na true i zapisz. Wchodząc teraz na sklep powinny pokazywać Ci sie wszystkie błedy w phpie.

Dzięki za info:

1. Zmieniłem

2. .htaccess zawiera treść:

Order deny,allow
Deny from all

plik defines.inc.php - zmieniony wg wskazówek.

Niestety nadal nic się nie wyświetla - wydaje mi się, że zastosowałem się dokładnie do Twoich rad.

Gość Rafiki

Jeśli edytowałeś defines.inc.php i właczyłeś tryb debugowania zobacz może czy podczas dodawania produktu / wgrywania zdjęcia w adminie nie pojawia się żaden error.

Zauważyłem ,że masz przyjazne linki na sklepie a w takim razie .htaccess w głównym folderze powinien zawierać zupełnie coś innego. Upewnij się czy podejrzałeś .htaccess w głównym folderze sklepu a nie w jakimś pod folderze (główny folder z prestashop to tam gdzie masz index.php i reszte folderów typu admin, modules, themes, class, controller, overide itp).

Tu masz linka jak wygenerować na nowo htaccess:

https://www.templatemonster.com/help/prestashop-1-6-x-how-to-regenerate-htaccess-file.html#gref

Spróbuj zobaczyć czy przy wyłączonych przyjaznych linkach (SEO) też nie wczytuje zdjęć.

Jak nadal nie poradzisz sobie z problem napisz na PW, może w nocy znajdę chwile aby na to spojrzeć i pomóc.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się