Skocz do zawartości
piasek

Zostawiłem laptopa w Stanach. Będę płacił podatki?

Polecane posty

Cześć,

byłem ostatnio w Stanach gdzie zostawiłem laptopa :(.W najbliższym czasie tam się nie pojawię, więc chcę go wysłać pocztą do Polski.

Kupiłem go kilka miesięcy temu w Stanach. Jeździłem z nim do Polski beż problemów. Ale tym razem boję się, że zmuszą mnie zapłacić VAT.

Czy wysyłał ktoś może taki sprzęt do Polski? Czy płaciliście VAT (+podatki?)?

Edytowano przez piasek (zobacz historię edycji)

Gość

W przypadku tableta nie było problemu, mimo zatrzymania przy kontroli celnej wystarczyło przedstawienie polskiego dokumentu i opisanie sytuacji w formie oświadczenia.

W przypadku tableta nie było problemu, mimo zatrzymania przy kontroli celnej wystarczyło przedstawienie polskiego dokumentu i opisanie sytuacji w formie oświadczenia.

Jaki dokładnie dokument? Też wysłałeś paczkę pocztą?

Gość

Jaki dokładnie dokument? Też wysłałeś paczkę pocztą?

W moim przypadku była to faktura zakupu - wskazałem że to dokładnie to urządzenie, zaś w oświadczeniu zawarłem informację, że należało i wciąż należy do mnie, a jedynie zapomniałem go zabrać. Te dwie rzeczy (faktura + oświadczenie) przesłałem mailowo na adres mailowy podany w korespondencji z Poczty Polskiej i to załatwiło sprawę.

[OT]Patrząc na sam temat, myślałem że pytanie będzie z cyklu "zostawiłem laptop w USA, jestem z nim podłączony przez proxy, a ponieważ prowadzę firmę, to czy mogę nie płacić podatków w Polsce?" ;)[/OT]

W moim przypadku była to faktura zakupu - wskazałem że to dokładnie to urządzenie, zaś w oświadczeniu zawarłem informację, że należało i wciąż należy do mnie, a jedynie zapomniałem go zabrać. Te dwie rzeczy (faktura + oświadczenie) przesłałem mailowo na adres mailowy podany w korespondencji z Poczty Polskiej i to załatwiło sprawę.

Rozumiem, dzięki. Ostatnie pytanko: czy data zakupu ma wpływ?(w Stanach kupowałeś, dobrze rozumiem?)

Gość

Rozumiem, dzięki. Ostatnie pytanko: czy data zakupu ma wpływ?(w Stanach kupowałeś, dobrze rozumiem?)

Laptop był kupiony w Polsce z pół roku przed terminem przyjęcia przesyłki. Sądzę, że kraj zakupu nie ma większego znaczenia jeśli nie był kupiony w ostatnim czasie.

Laptop był kupiony w Polsce z pół roku przed terminem przyjęcia przesyłki. Sądzę, że kraj zakupu nie ma większego znaczenia jeśli nie był kupiony w ostatnim czasie.

Własnie myślę że ma. Skoro kupiłeś w Polsce, już zapłaciłeś VAT :)

Gość

Własnie myślę że ma. Skoro kupiłeś w Polsce, już zapłaciłeś VAT :)

Nikt nie mówi, że wcześniej też go nie zapłaciłeś ;-)

Ciężko jednak ściągać VAT od przesyłki nabytej i opłaconej np. rok temu

Jeżeli przyjdzie pismo z UC, że wzywają do zapłaty to:

1. Musisz im przedstawić dowód zakupu, dowód wpłaty mówiący, że sprawa dotyczyła tego sprzętu, coś po czym sobie powiążą sprzęt który mają w łapach np numery seryjne

Z usa sprowadzałem kupę elektroniki dla siebie i ani razu nie trafiła na cło / vat. Czego nie mogę powiedzieć o chinach i innych aliexpressowych skośnoookich przesyłkach

wówczas puszczą pakę bez dodatkowych opłat.

Jak tego nie udowodnisz no to sorry

Jeżeli przyjdzie pismo z UC, że wzywają do zapłaty to:

1. Musisz im przedstawić dowód zakupu, dowód wpłaty mówiący, że sprawa dotyczyła tego sprzętu, coś po czym sobie powiążą sprzęt który mają w łapach np numery seryjne

Z usa sprowadzałem kupę elektroniki dla siebie i ani razu nie trafiła na cło / vat. Czego nie mogę powiedzieć o chinach i innych aliexpressowych skośnoookich przesyłkach

wówczas puszczą pakę bez dodatkowych opłat.

Jak tego nie udowodnisz no to sorry

Czyli spokojnie robiłeś zakupy (gdzie? Na Amazonie próbowałeś?) w USA i nie płaciłeś nic (VAT?)?

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się