dawidryba11 4 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2016 Witam serdecznie. Mam pewien problem z Dockerem na Mincie 18, z ktorym nie moge sobie poradzic od 2 dni. Poczatkowo walczylem z mozliwoscia korzystania z dockera na zwyklym userze (zwykle usermod -aG nie pomagalo) - udalo mi sie to rozwiazac. Komenda docker search zaczela dzialac, wiec sciagnalem sobie oficialny obraz J!, uruchomilem standardowo podajac nazwe i porty do nasluchiwania. Niby wszystko uruchomilo sie bez problemu - dostalem w outpucie ciag znakow. Natomiast na localhost:8080 nic nie odpowiada. Wpisujac docket ps rowniez nic nie ma, natomiast ponowne wykonanie polecenia uruchamiania wywala error, ze jest juz odpalony. Szperalem i nic sensownego nie znalazlem. Czy ktos z Was uzywa Mint 18 i ma dockera? Wysłane z mojego GT-S7710 przy użyciu Tapatalka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2016 A docker ps -a pokazuje Ci na liście twój kontener? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Wrzesień 5, 2016 Ogólnie tak: gpasswd -a NAZWA_UŻYTKOWNIKA docker newgrp docker I teraz możesz używać z normalnego użytkownika dockera. Ewentualnie podaj logi startu dockera Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dawidryba11 4 Zgłoś post Napisano Wrzesień 5, 2016 (edytowany) Jeśli chodzi o logi to /var/log/upstart/docker.log - pusto, Docker już nie wywala błędów podczas używania przez zwykłego usera, jednak: Komenda: docker run --name joomla_test -d -p 8080:80 joomla Daje ciąg znaków, więc niby ok. Docker ps -a CONTAINER ID IMAGE COMMAND CREATED STATUS PORTS NAMES8f161fba3bff joomla "/entrypoint.sh apach" 36 minutes ago Exited (1) 28 minutes ago joomla_test Próbuję kombinować z komendami: - docker start joomla_test, - docker top joomla_test Zawsze Output to: joomla_test i cokolwiek nie zrobię to jak dam docker info to Running jest 0. docker info Containers: 3 Running: 0 Paused: 0 Stopped: 3 Images: 1 Server Version: 1.12.1 Storage Driver: aufs Root Dir: /var/lib/docker/aufs Backing Filesystem: extfs Dirs: 25 Dirperm1 Supported: true Logging Driver: json-file Cgroup Driver: cgroupfs Plugins: Volume: local Network: host bridge null overlay Swarm: inactive Runtimes: runc Default Runtime: runc Security Options: apparmor Kernel Version: 4.4.0-21-generic Operating System: Linux Mint 18 OSType: linux Architecture: x86_64 CPUs: 4 Total Memory: 7.715 GiB Name: ryba-mint ID: FRCO:2FOT:Y3L4:KHZH:CZO2:M6YJ:C2GX:5F56:MDY3:KZLT:2CUZ:ZKPF Docker Root Dir: /var/lib/docker Debug Mode (client): false Debug Mode (server): false Registry: https://index.docker.io/v1/ WARNING: No swap limit support Insecure Registries: 127.0.0.0/8 Edytowano Wrzesień 5, 2016 przez dawidryba11 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rolej 58 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2016 Uruchom kontener przy włączonym debugowaniu. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2016 Masz status "Exited (1)" czyli coś się wywaliło Odpal sobie kontener z bashem z -it i zobacz coś się dzieje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dawidryba11 4 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2016 (edytowany) docker --debug=true start joomla_test Nie wypluwa nic, tylko nazwę joomla_test $ docker start -i joomla_test error: missing JOOMLA_DB_HOST and MYSQL_PORT_3306_TCP environment variables Did you forget to --link some_mysql_container:mysql or set an external db with -e JOOMLA_DB_HOST=hostname:port? Chyba teraz zaczynam rozumieć w ogóle zasadę działania Dockera, czyli żeby w ogóle uruchomić ten kontener to pod niego musi być podpięty link z kontenera z mysql? Dla testów ściągnąłem sobie paczkę Apache + PHP, odpaliłem i działa: docker run --name apache_php5 -d -p 8080:80 eboraas/apache-php f2e49587987c2f756d54ee7e11d40705d324e505ab07c054230cb23d49d61c48 dawidryba@ryba-mint ~ $ docker ps CONTAINER ID IMAGE COMMAND CREATED STATUS PORTS NAMES f2e49587987c eboraas/apache-php "/usr/sbin/apache2ctl" 3 seconds ago Up 2 seconds 443/tcp, 0.0.0.0:8080->80/tcp apache_php5 Dzięki na nakierowanie w szukaniu błędów. Mam jeszcze szybkie pytanie, jeśli chcę robić jakiś projekt na Dockerze, to Waszym zdaniem najlepszym sposobem na edycje plików na dockerze jest i dlaczego? Chciałbym mieć dostęp do całego katalogu projektu, np żebym mógł otworzyć folder w ATOM'ie. Edytowano Wrzesień 6, 2016 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2016 Pewnie ciągnąłeś joomle z docker hub-a https://hub.docker.com/_/joomla/ i tam masz opisane jak ją powinieneś odpalić docker run --name some-joomla --link some-mysql:mysql -p 8080:80 -d joomla Czyli tak jak piszesz najpierw musisz mieć odpalonego mysql-a, może być też w dokerze. Albo poprzez parametry dopinasz się do dowolnej bazy mysql. Nie do końca rozumiem co masz na myśli pisząc "edycja plików dokerze". Taki obraz dokerowy definiuje się w pliku Dockerfile np. od joomla to https://github.com/joomla/docker-joomla/blob/e13971cf7a5413b8ed3ec7028b7c3d283d193a40/apache/Dockerfile i tam są kolejne polecenia, które są wykonywane przy budowaniu obrazu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dawidryba11 4 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2016 Byc moze zle sformulowalem zdanie, za co przepraszam. Wezmy dla przykladu Joomle! Chodzi mi o najlepszy sposob edycji plikow Joomli np tworzenie szablonu. Jaki sposob jest najlepszy? Wysłane z mojego GT-S7710 przy użyciu Tapatalka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach