Skocz do zawartości
trzczy

[vps] live stream newbie

Polecane posty

Mam taki plan, aby serwować filmy z vps 'a. Skala przedsięwzięcia jest bardzo mała. Chodzi o puszczanie filmów dla kilku fanatyków kina. Aby po prostu ta grupa oglądała dany film jednocześnie i by mieli chat do dyskusji jednocześnie na ekranie.

Widziałem takie rzeczy jako oglądacz transmisji piłkarskich na żywo. Tyle że tu chodzi o filmy.

Filmy by były retransmitowane z cda.pl lub puszczane z dysku serwera.

Moje umiejętności to instalowanie i podstawowa konfiguracja programów na debianie, troszkę bash. Jakie by było potrzebne oprogramowanie? Cel czysto amatorski.

Z góry dziękuję

Gość

do samego serwowania streamingu to nginx + rtmp. Do tego odtwarzacz, polecam jwplayer i czat oparty o ajax

• Upvote 1

trzczy: Pisz na PW - napisałem sobie skrypty które same Ci postawią serwer streamingu ;)

Nie jestem pewien ale wydaje mi się że do samego stream'a wideo można użyć odtwarzacza VLC z poziomu wiersza poleceń, obsługuje sporo formatów.

• Upvote 1

Moduł nginx-rtmp, teraz fork Sergey'a, bo Arut odpuścił temat. Do czatu socket.io i masz w ciągu 2-3 godzin gotowy setup. Do re-streamu potrzebujesz np. plik wideo na serwer i odpalasz ffmpeg, który to streamuje do ludzi.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się