Skocz do zawartości
master.tilk

konfiguracja sieci pod serwer

Polecane posty

Witam Wszystkich Użytkowników forum.

Sprowadza mnie tu do was mały problem, chciałbym postawić mały serwer dla siebie do testowania aplikacji, i projektów,

moja konfiguracja Dell T310 Debian 8 + Ispconfig

ale problem mam z związany z siecią mam łącze symetryczne i 10 adresów IP, do zarządzania siecią używam mikrotika, zastanawiam się czy na serwerze musi być wpisany adres zewnętrzny czy może być lokalny i wszystko natowane na zewnątrz pytam bo nie wiem jak w takowej konfiguracji poradzi sobie bind i reszta aplikacji serwerowych, jak poczta itp. Mam nadzieję że bardziej doświadczeni koledzy w branży mi podpowiedzą jak to po ustawiać, dodam że mikrotika znam bardzo dobrze jestem adminem sieci opartej na tych urządzeniach więc z konfiguracją nie będę miał problemu

Możesz przenatować. Chociaż jakbyś wystawił serwer na publicu, to nie zaszkodzi :)

a jak robią to serwerownie public na serwerze czy nat'ują jaka praktyka jest spotykana nie ukryje robię to dla żony by jej ułatwić pracę :) jako grafikowi webmasterowi

Aktualnie robie klientowi infrastrukture za natem. Wygodniej na publicach, masz bezpośredni wjazd do serwera i mniej po drodze co może sie skopać.

właśnie wystawiłem na public robiąc bridge:) a teraz próbuję osiągnąć to samo na EdgeRouter:) zobaczymy jak to wyjdzie

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się