Skocz do zawartości
Bartosz Z

Zakup monitora 22-24"

Polecane posty

Hej!

Spsułem swojego 15" laptopa, a 12" ekran ThinkPada X200 staje się za mały do pracy w domu (na miasto jest idealny i zdania prędko nie zmienię :P ).
Potrzebuję kupić monitor do pracy. Żadnych gier i filmów.

Niestety, mam małe biurko, więc idealnie byłoby powiesić monitor na ścianie (tutaj pomyślałem o standardzie VESA).

Podstawowe pytanie - czy warto brać droższe IPS, czy standardowa matryca będzie wystarczająca do pracy? Lubię kolorki i żałuję, że w laptopie nie mam matrycy IPS..

Na Allegro są fajne, poleasingowe (?) Dell P2214H po 500 PLN - nad takim obecnie myślę. Czy macie inne propozycje? Na jakich monitorach pracujecie?

Emil, do filmów mam TV, a na gry brak czasu i mocy obliczeniowych :P

Właśnie się zastanawiam, czy w pracy odczuję różnicę pomiędzy matrycą TN (niski koszt) a IPS (mistrzowskie kolory) - Robson, podpowiedz :)

Jeszcze myślę o BenQ GW2265HM - 465 PLN, 22", matryca VA (pośrednik między TN a IPS?). W sumie nie potrzebuję szerokich kątów (IPS), a VA ma zapewniać ładne kolorki.

Różnica jest i to duża, TN-ka jest bardziej ostra, natomiast IPS tak trochę rozmywa obraz przez co jest przyjemniejsza dla oka. Dlatego zastanawiam się nad wymianą dużego monitora na IPS :)

No tak.. Piszę o tej pracy, a nie okresliłem czy jestem grafikiem, architektem, czy producentem muzyki :rolleyes:

Korzystam z przeglądarki internetowej, klienta poczty, edytora tekstowego, terminala, czytnika PDF'ów i odtwarzacza muzyki.

Dzięki Robson. Czy pracowałes kiedyś na matrycy VA? Czy rzeczywiście jest kompromisem między TN a IPS?

Ednet, dzięki za propozycję, ale szukam czegoś o mniejszym zużyciu prądu i nowocześniejszego.

BenQ dali mi odpowiedź (nieźle, o tej porze w niedzielę :o ) - VA to podobno taki ichni IPS, więc może być spoko. Monitor można zamontować na standardowym uchwycie VESA, więc super. Przejdę się do jakiegoś sklepu i sprawdzę jak wygląda w akcji.

Edytowano przez Bartosz Z (zobacz historię edycji)

Dałem 180 zł (Tablica.pl)

Za sprzęt: http://www.lg.com/us/support-product/lg-W2243T-PF

Chodzi już 2 lata bez zarzutów.

(oczywiście przy kupnie otwierałem 2 kolory na monitorze - Czarny i BIAŁY czy nie ma jakichś wypalonych pixeli / przebarwień itd. Wszystko grało.

Polecam Ci kupić używkę sporo ludzi rezygnuje z komputera na rzecz laptopa i nie potrzebują już monitora.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się