Skocz do zawartości
blfr

Wdrożenie Magento

Polecane posty

Ile kosztuje profesjonalne wdrożenie Magento? Potrzebuję

• responsywnego projektu samej strony (mam część materiałów, np. logotyp),
  • rozszerzenie pozwalającego automatycznie negocjować ceny: klient wpisuje, ile jest skłonny zapłacić, a sklep automatycznie akceptuje lud odrzuca ofertę na podstawie zdefiniowanych wcześniej warunków (coś jak ten dla Presty),
  • dodatku pozwalającego pokazywać różne ceny (price discrimination) zależnie od źródła, z którego wchodzi klient (porównywarka, newsletter, reklama w Google, zwykły SERP, etc), albo przynajmniej rejestrację tej informacji i umieszczenie jej w szczegółach złożonego później zamówienia,
  • importu danych ze starego sklepu (wszystkie drobne poprawki wprowadzimy już sami)
  • konfiguracji i instalacji tego wszystkiego oraz
  • ewentualnie hostingu (dodatkowo płatnego, ale raczej w kraju).
Poza powyższymi, wydaje mi się, wystarczą domyślne funkcje i integracje Magentu lub rozszerzenia dostępne normalnie, nie na zamówienie. Znalazłem ofertę, ale ceny zaczynają się od 10kPLN*. Czy to jest kwota, której powinienem się spodziewać nawet przy relatywnie niewielkich modyfikacjach? I ile to zazwyczaj trwa?

* Swoją drogą, polecają hosting chyba w OVH. Chociaż sam jestem wielkim fanem, to jednak dziwnie budżetowe rozwiązanie w porównaniu z wdrożeniem.

Edytowano przez blfr (zobacz historię edycji)

Dwa tysiące produktów, zdecydowanie mniej klientów (przynajmniej w tej chwili).

Dzięki za linka. Różnica w wydajności, którą opisują pod tym linkiem jest tak imponująca, że podejrzewam tutaj głównie rolę rozgrzanego vs nierozgrzanego cache.

Ale to w sumie obojętne, bo rozumiem, że firma wdrażająca zaoferuje jakieś rozwiązanie, żeby sklep działał szybko. Nie mam żadnych szczególnych preferencji w tym zakresie.

Gość Rafiki

Jeśli to ma być duży sklep i szeroki projekt (w sensie z niecodziennymi rozwiązaniami) pod ecommerce wbrew pozorom bardzo dobrze sprawdzaja się rozwiązania autorskie. Gdyby zależało Ci na rozbudowanym zarządzaniu relacjami z klientami może warto osobno zainstalować / zintegrować CRM z jakimś mniejszym skryptem ecommerce ?

I przedewszystkim dlaczego nie prestashop skoro znalazłeś już nawet jeden gotowy moduł spełniający Twoje wymagania ? Prestashop może nie jest takim kombajnem jak magento ale bez większych problemów da się osiągnąć dokładnie to samo na obydwóch skryptach przy czym presta wydaje się być częściej aktualizowana i "lżejsza". Ma bardzo fajny system nadpisywania klas/controllerów i pełno hooków więc można dowolnie ja dostosowywać bez "większych problemów".

Już przy marnych 1000 uu / dzień - hosting współdzielony dla magento to hardocre ;)

a z drugiej strony 2 000 produktów to stosunkowo mało (albo nawet bardzo mało ... ale dla innych skryptów :) ).

Odpowiadając na Twoje pytanie dot. ceny.

Profesjonalny freelancer (mówimy tu o takim którym zachowa standardy i dopracuje sklep do końca a nie studencie który oleje wszystko w połowie) wycenił by to poderzewam pi razy drzwi tak:

projekt graficzny - od 1 do 2 tysięcy zł

kodowanie - j.w

wdrożenie do magento - j.w

import danych - maks 1000 zł

niestandardowe moduły - od 2 do 4 tysięcy

Jeśli agencja/firma się tym zajmie to pewnie te najmniejsze wycenią podobnie a te większe odpowiednio X razy więcej (wszystko zależy od ilości osób, marki firmy itp. wiem ,że niektóre agencje od 100k pewnie by tylko zaczeły rozmawiać :)

Edytowano przez Rafiki (zobacz historię edycji)

Autorskiego wolałbym uniknąć, bo potem będzie słabo z aktualizacjami. Poza tym, potrzebuję znacznej liczby integracji, które Magento oferuje. Nad Prestą też myślę. Patrzę również na hostowane rozwiązania (SaaS: RedCart, IAI).

Magento wygląda dobrze w statystykach. Ponoć wielu dużych graczy ich używa.

Co to ceny, to podobnie myślałem: 2,5k design, po 1k za każdy z modułów, 1k za instalację i konfigurację, 1k za integracje i import. Stąd zdziwienie, że oni liczą 10-30k.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się