Skocz do zawartości
HaPe

Co to za cudo?

Polecane posty

Witam, wie ktoś może co to za cudo? http://allegro.pl/dysk-esd-promocja-cenowa-i4913818588.html

Wg mnie jakiś żart, dysk ESD? W którym miejscu niby chcą to zamontować w notebooku?

Edytowano przez HaPe (zobacz historię edycji)

Pierwszy raz w życiu takie cuda widzę

To ze zdjęcia to calowy dysk SSD GMonster-MINI TypeZ na interfejsie SATAII (rzekomo najmniejszy nośnik tego typu na świecie). Produkuje to azjatycka firma PhotoFast, a sam produkt jest istotnie przeznaczony do bezpośredniego montażu na płycie głównej. Takie dyski mają jednak pojemność do 64 GB.

SanDisk ma/miał w ofercie pamięci iNAND, w formie układów BGA, do bezpośredniego montażu na płytce drukowanej, które oparte były na interfejsie eSD/eMMC. Ich pojemność ograniczona była jednak do 128 Gb (16 GB). Podejrzewam, że chodzi o coś takiego, tylko o pojemności 256 Gb (32 GB).

Takie rozwiązania były popularne w chińskich "netbookach" z Androidem za kilkaset złotych.

W którym miejscu niby chcą to zamontować w notebooku?

Ja bym po prostu wlutował się układem z czytnika kart SD do magistrali USB, po czym umieścił w nim taki nośnik. Moja znajomość elektroniki zatrzymała się jednak na modelach typu "pająk", więc pewnie ktoś z minimalnie większą wiedzą byłby w stanie zrobić to lepiej/bardziej "bezpośrednio".

Edytowano przez geekboy68k (zobacz historię edycji)

To jest dobre rozwiązanie dla starych laptopów czy też netbooków. Jeśli chodzi o nowy sprzęt to coraz częściej można spotkać port na dysk m.2.

Tzw. bundle 2 in 1 - pendrive z zestawem montażowym do muszli klozetowej w atrakcyjnym, aluminiowym opakowaniu. Idealny na upominek dla ukochanej/ukochanego :D

Edytowano przez geekboy68k (zobacz historię edycji)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się