Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Mieciu

2 rekordy typu A na raz

Polecane posty

Witam, mam problem z rekordami typu A. Mianowicie, jeden rekord A raz odwołuje się do serwera AZ.pl (11.123.421.22), a inny do zewnętrznego serwera minecraft (41.534.214.41). I w takim wypadku raz działa strona WWW a raz mój serwer minecraft. Jeśli usunę przykładowo jeden rekord A (ten od AZ.pl) wtedy serwer działa bez zarzutów ale za to strona WWW nie działa. Nie wiem co mam zrobić bo potrzebna mi strona i serwer :/.

Nie! Serwer minecraft stawiasz i przekierowujesz rekordem SRV. Rekord A na subdomenie z IP serwera, a na głównej domenie rekord SRV z adresem serwera.

Nie! Serwer minecraft stawiasz i przekierowujesz rekordem SRV. Rekord A na subdomenie z IP serwera, a na głównej domenie rekord SRV z adresem serwera.

Czyli na mc.costam.pl podpiąć rekod A z ip serwera serwera minecraft a na costam.pl ustawić rekod A dla strony WWW?

SRV używa kiedy ma port niestandardowy, w tym przypadku raczej ma 25565.

Czyli na mc.costam.pl podpiąć rekod A z ip serwera serwera minecraft a na costam.pl ustawić rekod A dla strony WWW?

Tak, a potem jeszcze musisz dodać rekord SRV _minecraft._tcp.costam.pl wskazujący mc.costam.pl z portem. Na przykład

_minecraft._tcp.costam.pl.    IN    SRV   5 25565 mc.costam.pl.

SRV używa kiedy ma port niestandardowy, w tym przypadku raczej ma 25565.

Tutaj też powinien użyć, bo chce dwie usługi w jednej domenie. Tak samo jak możesz mieć oddzielnie A i MX. Pocztę dla costam.pl może obsługiwać zupełnie inny serwer niż www.

Proxy pass z mc na www też może być, ale nie jest potrzebne w tym wypadku.

Edytowano przez spindritf (zobacz historię edycji)
  • Upvote 1

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować