Skocz do zawartości
NetMat

Router + Mobilny modem

Polecane posty

Witam,

Za miesiąc jadę na urlop w miejsce gdzie nie mają połączenia internetowego, dlatego chce kupić router ze wsparciem sieci 3G do którego podepnę mobilny modem, miał ktoś kiedyś jakąś styczność z internetem mobilnych w Polsce ? Zastanawiałem sie nad routerem TL-MR3420, co do modemu nie mam pojęcia, karta sim najprawdopodobniej będzie z play.

Polecacie coś konkretnego ?

Masz dwa wyjścia:

a) wybierasz modem pod router
b) wybierasz router pod modem.

Play ostatnio porządnie poszerzyło zasięg LTE, więc może warto pomyśleć o modemie, który to wspiera?
Kolejne pytanie to czy potrzebujesz zewnętrznego routera czy może sprawdzi się jakiś wynalazek Huawei/ZTE z wbudowanymi funkcjami routera?
Ja osobiście mam jakiś tam wynalazek od Huawei na HSPA+, który to ma możliwość połączenia po wifi bodaj 5 urządzeń + jakieś proste funkcje a'la fowarding portów.

Może coś z wyższej półki? N450R? Bardzo stabilnie działający sprzęcik.

Jeszcze możesz w telefonie udostępnić połączenie internetowe przez WiFi czyli z telefonu zrobić router.

Masz dwa wyjścia:

a) wybierasz modem pod router

b) wybierasz router pod modem.

Play ostatnio porządnie poszerzyło zasięg LTE, więc może warto pomyśleć o modemie, który to wspiera?

Kolejne pytanie to czy potrzebujesz zewnętrznego routera czy może sprawdzi się jakiś wynalazek Huawei/ZTE z wbudowanymi funkcjami routera?

Ja osobiście mam jakiś tam wynalazek od Huawei na HSPA+, który to ma możliwość połączenia po wifi bodaj 5 urządzeń + jakieś proste funkcje a'la fowarding portów.

Raczej szukam routera pod modem, bo potem zawszę sobie mogę ten router wykorzystać w jakiś testach, ale poszukam tego wynalazku :)

Może coś z wyższej półki? N450R? Bardzo stabilnie działający sprzęcik.

Ten router ma przeżyć jeden wyjazd, ewentualnie kilka następnych :) ale w sumie jak już kupować to czemu nie coś lepszego, dziękuje za info, sprawdzę.

Jeszcze możesz w telefonie udostępnić połączenie internetowe przez WiFi czyli z telefonu zrobić router.

simlock w telefonie... koszt usunięcia 500 zł, więc nie opłaca mi się, dlatego myślę nad modemem i routerem.

Gość Kamikadze

Jeszcze coś takiego jak sim-lock istnieje? O kurde :)

Co to za telefon (tak z ciekawości i OT-wybacz)

Jeszcze coś takiego jak sim-lock istnieje? O kurde :)

Co to za telefon (tak z ciekawości i OT-wybacz)

Niestety istnieje, a telefon to iphone 4s, legalna opcja usunięcia sim-locka to wygenerowanie numeru który go kasuje, ale taki kod kosztuje 500 zł i ta opcja jest najlepsza, bo te nakładki na kartę sim różnie działają.

Cena takiego numeru zależy od operatora i kraju, ja trafiłem na najdroższego...

Gość Kamikadze

A nie myślałem że telefon a nie jakieś stare jabłko nadgryzione przez murzyna :D

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się