Skocz do zawartości
sz00gun

Błąd SMTP (550) w Roundcube na Plesk w ovh

Polecane posty

Witam,

posiadam maszynę dedykowaną SP w OVH z 32GB ramu. Stoi na Debian 7, używając najnowszego Pleska 11.5

Do poczty używam Roundcube i Postfixa, lecz wysyłając pocztę z Thunderbirda także nie dochodzi...

Problem to:

Wszystkie maile dochodzą, jeżeli wysyłam innym osobom

... lecz nie dochodzą maile wysyłane do domen, który serwer www stoi na naszym serwerze ovh, ale korzysta z innych serwerów pocztowych, w naszym przypadku z fasthost.co.uk

Wywala nam taki błąd i poczta nie wychodzi.

Błąd SMTP (550): Nie można dodać odbiorcy "test@xxxxxx.com" (5.1.1 <test@xxxxxx.com>: Recipient address rejected: User unknown in virtual mailbox table).

Mam dodane reguły do DNS, czyli rekord A z IP'kiem do zew. servera poczty. Reszta konfiguracji domyślna z Pleska.

Czy ktoś spotkał się już z takim problemem... może jakieś sugestie, podpowiedzi...?

Pozdrawiam

WHT ale pomogłeś... myślisz że napisałem tego posta nie sprawdzając info w google? po tygodniu szukania i próbach naprawy napisałem tutaj posta z prośbą o sugestię, podpowiedź.

Co do Twojej podpowiedzi... ahhh

Twój serwer próbuje dostarczyć wiadomość lokalnie. Wywal domeny, które mają mieć pocztę na zewnątrz z /var/spool/postfix/plesk/virtual_domains, odpal postmapa i powinno być ok.

Wyłącz obsługę poczty w panelu dla tych domen i dopiero usuń wpisy z wyżej podanej lokalizacji (/var/spool/postfix/plesk/virtual_domains) Samo usunięcie bez wyłączenia poczty do wybranych domen nic nie da ponieważ Plesk pobierze automatycznie wszystko i uzupełni zgodnie z demonem i zapisami w bazie danych. Najnowszy Plesk bardzo dobrze sobie radzi z obsługą poczty z zewnętrznymi domenami. Kolejna sprawa to DNS. Jak używasz zewnętrznego , stwórz wpisy również lokalnie.

Wywal domeny, które mają mieć pocztę na zewnątrz z /var/spool/postfix/plesk/virtual_domains,

Dzięki,

ale w tym pliku virtual_domains.db jest dziwne kodowanie: -> załącznik

skąd mam wiedzieć co dokładnei mogę wywalić, aby nie "spierdzielić"... ?

czy usunąć SAME DOMENY? nie tykając tego innego kodowania?

Co do odpalenia postmapa to czy chodzi o to?

postfix reloadpostmap /etc/postfix/virtual

Ps. mamy 8 stron live... nie chce nic spierdzielić ;)

Kolejna sprawa to DNS. Jak używasz zewnętrznego , stwórz wpisy również lokalnie.

Czy wystarczy rekord A z adresem IP zew. usługi poczty? Czy mowa o czymś innym?

post-19271-0-51289100-1389888106_thumb.jpg

1.Wyłącz obsługę poczty w panelu dla tych domen

2.Usuń wpisy z wyżej podanej lokalizacji dotyczące tylko tych domen (znaczki to sprawa chyba kodowania)

3.DNS muszą zawierać pełny wpis razem z obsługą zewnętrznego MX

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się