Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
neopb21

Nie Wyswietla Zawartosci Przy Domenie Z Www?!

Polecane posty

Witam

Od razu mowie ze jestem nowy w tych sprawach, dopiero co zakupilem dedyka pod moj serwis twojaidea.pl , ale na szczescie szybko sie ucze :( - teraz jednak mam problem, i musze sie Was poradzic... przeszukalem google ale niestety nic nie znalazlem...

Mam dziwny dosc problem - z niewiadomego powodu co jakis czas nie mam dostepu do mojej strony przez www.twojaidea.pl, ale co ciekawe - przez twojaidea.pl (samo, bez www) dziala...

Skonfigurowalem dnsy w sposob:

[Plesk] --> Dodaj NS --> nazwa domeny: twojaidea.pl, serwer nazw: ns1.twojaidea.pl

[Plesk] --> dodaj NS --> nazwa domeny: twojaidea.pl , serwer nazw: ns2.twojaidea.pl

Nastepnie w panelu mojej domeny ustawilem 2 hosty DNS:

1. ns1.twojaidea.pl, jedno IP (byla opcja podania IP)

2. ns2.twojaidea.pl, drugie IP (byla opcja podania IP)

Po czym przedelegowalem ja na DNSy :

1. ns1.twojaidea.pl

2. ns2.twojaidea.pl

I wszystko sie zapisalo...

Konsekwencje są takie że raz dziala dostep przez www.twojaidea.pl , a raz kompletnie nie .

Co jakis czas tez wyskakuje info "This is a plesk default page" informujace, ze hosting moze byc zle skonfigurowany... :/ ...ale czasami serwer normalnie chodzi... :/

Co ciekawe jednak, przy pingowaniu ns1.twojaidea.pl i ns2.twojaidea.pl pojawia sie info,ze host nie istnieje...wiec jakim cudem strona "czasami chodzi" ...?

Strone wrzucilem do katalogu "httpdocs" ...

O co moze chodzic i co zrobilem zle ...?

Prosze, pomozcie...

Pozdrawiam.

UPDATE --> Zauważyłem w jednym z postów, ze do utrzymania DNS potrzebne jest oprogramowanie BIND na serwerze ? Bez tego DNS nie moze pewnie dzialac ?

Bind to server dns ... jest to jeden z najbardziej popularnych serverow. Bind zarządza Twoimi nazwami servera... ale pewnie go masz tylko o tym nie wiesz ;] Pozdr.

No mam i wlasnie usiluje cos w nim pogrzebac, nie mniej efekty są mizerne ...

Czy serwery NS muszą byc widoczne poprzez tzw. pingi ? Czy moze przykladowo byc postawiony ns1, ktorego nie da sie spingowac ?

i pytanie 2: ponoć w domenytanio.pl ustawli dnsy pod moja domene... co mam wpisac w bindzie albo jeszcze lepiej w plesku ? twojaidea.pl IN A IP ... ale jakie IP ? mojego serwera ?

Pozdrawiam.

Ustawilem tak:

named.conf:

zone "twojaidea.pl" {

type master;

file "twojaidea.pl";

allow-transfer {

80.86.82.157;

80.86.87.7

common-allow-transfer;

};

};

plik var/twojaidea.pl :

$TTL 86400

@ IN SOA ns1.twojaidea.pl. x.xx.xx. (

1143806512 ; Serial

10800 ; Refresh

3600 ; Retry

604800 ; Expire

86400 ) ; Minimum

twojaidea.pl. IN NS ns1.twojaidea.pl.

twojaidea.pl. IN NS ns2.twojaidea.pl.

mail.twojaidea.pl. IN A 80.86.82.157

twojaidea.pl. IN A 80.86.82.157

ns1.twojaidea.pl. IN A 80.86.82.157

ns2.twojaidea.pl. IN A 80.86.87.7

webmail.twojaidea.pl. IN A 80.86.82.157

ftp.twojaidea.pl. IN CNAME twojaidea.pl.

www.twojaidea.pl. IN CNAME twojaidea.pl

twojaidea.pl. IN MX 10 mail.twojaidea.pl.

Co jest źle... ? :/

www IN CNAME twojaidea.pl.

mail IN CNAME twojaidea.pl.

webmail IN A 80.86.82.157

ftp IN A 80.86.82.157

I tak dalej, poustawiaj jak se tam chcesz. Tworząc subdomeny, nie podajesz już kropki i domeny głównej.

Pełna nazwa domeny dodaje sie automatycznie gdy wchodze do pleska ... :P

udalo mi sie uruchomic dnsy:

ns1.twojaidea.pl

ns2.twojaidea.pl

Oba się pingują wiec chyba się udało .

Teraz jest inny problem:

twojaidea.pl - ping na 80.86.82.157 (prawidlowo)

www.twojaidea.pl - ping na 80.86.87.7 (nieprawidlowo)

Co zrobic by usunac ten problem...? ...

Pozdrawiam!

PS. wykonalem kilka zmian w Bindzie - teraz jest dokladnie odwrotnie - twojaidea.pl przekierowane na 80.86.87.7 a www.twojaidea.pl prawidlowo na 80.86.82.157 ... nie mozna czegos zrobic by obie kierowaly na 80.86.82.157 ? ... jesli mozna, to...co ?

Słuchajcie, problem jest dość dziwny... może ktoś pomoże... i mi to wytłumaczy:

A mianowicie z niewiadomego kompletnie powodu co jakiś czas domena sama(!?) się przekierowuje z IP 80.86.82.159 na 80.86.87.7 ... ale nie cała, tylko część poprzedzona www ., czyli www.twojaidea.pl . Sama "twojaidea.pl" pozostaje bez zmian ...

Może ktoś ma pomysł jak usunać ten problem...?

PS. dokladnie ten sam problem mam z inną domeną przekierowaną : radioidea.pl . Tez www.radioidea.pl nie dziala, ale radioidea.pl juz tak ... (co jakis czas przekierouje sie na inne IP) ...

O co chodzi?! ;/

Pozdrawiam.

Nigdy nie korzystałem z Pleska, ale może on zapisuje parametry konta w jakichś swoich plikach, a potem co jakiś czas synchronizuje ustawienia serwera na podstawie tych plików, więc jak zmienisz coś bezpośrednio bindzie, to nowe ustawienia i tak będą po jakimś czasie nadpisane?

Usunąłem problem i wszystko działa :( Jednak można skonfigurować DNSy mając pierwsze zetknięcie z dedykiem :P ... google i wszystko można, w sieci są dobre poradniki :(

Pozdrawiam :)

PS> Zainteresowanych zapraszam do wspolpracy i na portalu i w radiu www.twojaidea.pl i www.radioidea.pl (dwie domeny prowadzą w to samo miejsce)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować