Skocz do zawartości
Drverde Verde

Co można zmienić w infrastrukturze sieci

Polecane posty

Posiadam takie rozwiązanie sieci. Zamierzam ją troche zmodyfikować, lecz nie wiem czy w ogóle się "opłaca"

b4260cb80819e506.jpg

Sprawa jest nastepująca posiadam 2 routery jeden roter głowny jak go nazywam, do któego są podpięte 2 połączenia jedno kablem od lokalnego operatora i w tym samym routerze, podłączony modem GSM jako łącze zapasowe. Router 1 przekazuje sygnał do routera 2

Do routera 1 podłączone jest kablem 2 komputery według rysunku, serwer "chrmura" jak go opisałem z wirtualnymi dyskami sieci, gdzie są przechowywane wazne i mniej ważne pliki itp, gdzie jest dostep wewnętrzny. Do 2 routera są podpięte wszytkie urządzenia jakie kolwiek łączące się przez wi-fi, serwer 1 ma włączone filtowanie mac i tylko może się podłączyć przez wi-fi tylko router 2. Więc router 1 przepuszcza cały ruch. Dodatkowo monitoring z 14 kamer jest przesyłany w następujący sposób wysyłany obraz do routera 2 a następnie router 2 wysyła dane na serwer tylko i wyłącznie służacy do zapisu filmów z kamer.

Moje pytanie czy rosądniej by było wysyłac jakoś ? obraz z kamer bezpośrednio na serwer, czy raczej zostawić tak jak jest kamera -> router -> serwer z filmami z monitoringu. Dodatkowo czasem jeśli chce zobaczyć filmy z zewnątrz czasem serwer gdzie są przechowywane filmy z nagrań jest niedostępny, tak jak by router 2, lub 1 nie nadążył z przekazem połączeń ?! Czy lepiej dodać by sygnał był przekazywany do routera 1 i na serwer .

Dodam też ze do routera 2 podłączony jest kablem smartTV. Czy aby nie zabardzo obciązam router 2, czy częśc ruchu przerzucić na router 1 ?

Dodam że niema możliwośći podłączenia tylko 1 routera, gdyż router 1 jest w pewnym pomieszczeniu gdzie stoi PC tzw biurowy, i podłączony jest też laptop, a drugi router stoi w domu w tzw cześci nie biurowej. Inne komputery które czasem są w domu łączą się do routera 2.

Pierwsze pytanie czy transmisja video z 14 kamer jest przesyłana po wifi do komputera który zapisuje to wszystko?

Gość Kamikadze

Ten serwer z dyskami to ja bym puścił fajnie po gigabitowym ethernecie :)

Sprawdź jeszcze jak transfer leci, ale 14 kamer to podejrzewam że coś tam daje. Osobiście preferuję poważne rzeczy zawsze po kablu (bo to stabilniej jednak wg. mnie) :)

Stabilniej, bardziej to ze kamer nie mozna zagluszyc sprzetem za 50 zł + bateria

kamery po wi-fi leca gdyz jest to troche spory obszar i na tamta chwile najszybciej i na rosadniej bylo po wi-fi dac . Od najdalszej kamery do routera jest okolo 600 metrow najblisza kamera okolo 5 metrow.Z tym ze kamery sa pod fotokomorki podczepione i zalaczaja sie wtedy kiedy ruch zarejestruja. Malo kiedy wszystkie 14 dziala na raz.

Jak masz w miarę stabilne kable zasilające doprowadzone do tych kamer oraz w domu zainteresuj się adapterami PowerLine. Wtedy wykluczysz sobie wifi z kamer i wszystko poleci po lanie bez ciągnięcia kolejnych kabli.Jest to chyba najlepsze rozwiązanie na chwilę obecną w przypadku gdy ktoś nie ma możliwości lub chęci ciągniecia kolejnych kabli a ma już pociągnięte kable zasilające.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się