Skocz do zawartości
nowy01

Zestaw transmiterów sieciowych TP-LINK PowerLine TL-PA4010 AV500 FV Testował ktoś?

Polecane posty

Gość Kamikadze

Nigdy nie testowałem, ale osobiście wolę sprawdzone metody jak router i ewentualne AP :)

Kolega chciał kupić, ale wybrał zwykły router i jest zadowolony bo ma siec w całym domu (domu, nie mieszkaniu)

Może router + repeater który będzie przyjmował i wysyłał sygnał? Osobiście tak robiłem jak pisze i fajnie to śmigało.

@N0Name

Czyli mam rozumieć, że z tym repeater-em będę miał zasięg w tych 2 kółkach tak?(załącznik)

Ten repeater będzie brał sygnał z routera i dalej rozsyłał, dobrze myślę?

post-20721-0-18357100-1372788898_thumb.jpg

Gość Kamikadze

Jakie masz ścianki? Z czego pustak, cegła itp. no i jakiej są grubości. Jeżeli cienkie i to nawet zasięg powinien być lepszy.

Zależy od routera jeszcze. Podejrzewam że stojąc koło repeatera będziesz telefonem łapał spokojnie sygnał z routera o ile ten będzie jakiś lepszy a nie za 50zł z allegro :)

Ale jak postawisz repeater to tak jak narysowałeś powinno łapać spokojnie.

Jeżeli nawet router ma funkcję repeatera to możesz sobie spokojnie kupić dwa i zestawić razem.

Pamiętaj jeszcze żeby kupić tej samej firmy bo zdarza się że gryzą się dwie różne :)

U mnie jeden router stoi w garażu pod domem jak by i ciągnie zasięg na drugie piętro do kolejnego routera od którego do PC kabelkiem idzie.

Ping około 2-3 ms do routera pierwszego, ale kuzyn budynek obok ciągnie od tego w garażu tylko antenke kupił lepszą do karty sieciowej (taka z 25cm)

Od routera do garażu będę miał 3 ściany. 1-sza pustak 20 cm, 2-ga 2x20 cm + styropian w środku i 3-cia to będzie ściana garażu pustak 20 cm. I tak od routera do 1 ściany jest 5 m do 2 tej grubszej kolejne 6-7 m i do garażu od tamtej grubszej 15-20 m tak na oko teraz liczę, w pierwszym poście jak teraz myślę to się przeliczyłem.
Ten rysunek z załącznika to był pierwszy lepszy z sieci.
Pustak taki zwykły jak tutaj: http://edu.panelbudowlany.pl/pages/company/100-149/147/news/1641/img_18pf8da.jpg

Edytowano przez nowy01 (zobacz historię edycji)

Spokojnie nie powinno być problemu ewentualnie stawiasz po drodze drugi router z AP oczywiście ten co przyjmuje też musi mieć funkcje AP no i wtedy reapter walisz w garażu i to będzie śmigać cud miód i bajka. Albo zamiast routera po środku możesz użyć reapter.

Pierwszy z allegro router / reapter z allegro: http://allegro.pl/tp-link-tl-wa701nd-ap-reapeter-i3366431589.html

Edytowano przez N0Name (zobacz historię edycji)

A to czasem nie jest tak, że to działa tylko w obrębie jednej fazy?

Gość Kamikadze

Ja ci tylko polecę TP-Link firmę i coś z dwoma antenkami i patrz zawsze fazy działania (b/g/n) aby to N na końcu było (tak dla laika tłumacząc).

Ewentualnie możesz sobie posprawdzasz puszczasz sobie na PC1 <-> Router 1 <-Wifi-> Router 2, ping -t 192.168.1.1 (czy jaki tam złapie) i sprawdzasz podłączając testowo w różnych pomieszczeniach. I masz wyniki albo 1-3 ms albo 300-400 ms i wiadomo w jakim kierunku iść. Jak są za duże straty pakietów (np. nianie elektryczne czy inne pola zakłócające po drodze to dostawiasz byle routerek z modułem repeatera pomiędzy i mostujesz je.

Masz w tedy lux wypas sieć tanim kosztem a nie bawisz się w jakieś elektryczne niewiadomo co, które ma większe szanse nie działać niż działać :)

Nowoczesne modele transmiterów PLC są w stanie pracować na osobnych fazach, jednakże producenci nie chwalą się tym zbytnio. Wiąże się to ze stratami w jakości transmisji i zapewne nie w każdym wypadku zadziała.

Warto też wziąć pod uwagę, że w szczególnych przypadkach nawet połączenie na jednej fazie nie będzie zadowalające.

Jest grupa urządzeń, które generują dość sporą ilość zakłuceń do sieci energetycznej i w ich "sąsiedztwie" komfortowe wykorzystanie tej technologii będzie niemożliwe.

Myślę, że w przypadku autora tematu, rozstawienie urządzeń WiFi według podanego przez niego schematu będzie bezpieczniejszą opcją. Ze swojej strony, jako repeater mogę polecić TL-WA830RE (stara wersja, w biało czarnej obudowie - nowej nie testowałem), dobrze sprawdzał się w swojej roli. W razie potrzeby może działać także jako zwykły AP.

Gość Kamikadze

Małe routerki można na szafkę postawić nawet 1x1 piętro i będzie super działać :)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się