Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
apze

Skanowanie Dysku Pod Czas Uruchamiania Xp

Polecane posty

Czasem zdaża się, że komputer zostanie zresetowany lub chwilowa awaria z energią. Wtedy przy uruchamianiu - za każdym razem do puki na to nie zezwolę - pojawia się niebieskie tło i informacja : "trwa skanowanie dysku w celu poszukiwania błędu, zaleca się kontynuowanie" i odlicza od 10 sekund w dół, jeśli nie zdążę anulować to naastępuje skanowanie skutkiem czego traci mi się historia odwiedzin stron z firefoxa i muszę wpisywać adresy do końca ;).

Chyba wiecie o co chodzi.

Czy da się, i gdzie wyłączyć tę funkcję aby już nigdy w ten sposób sie nie skanował?

Czy da się, i gdzie wyłączyć tę funkcję aby już nigdy w ten sposób sie nie skanował?

Da się, ja tak mam - reset nie reset a scandisk nigdy się nie włącza. Problem w tym, że nie pamiętam gdzie to się robi... ;)

chkntfs /x c:

gdzie c: to partycja dysku ;) lub manualnie w regedit

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CURRENTCONTROLSET\CONTROL\Session Manager --> BootExecute :REG_MULTI_SZ:autocheck autochk *

Choć nie radziłbym wyłączać tej opcji, ponieważ gdy rebootuje Ci sie windows i włącza Ci sie skanowanie dysku które wykrywa błędy w ff, to przy wyłączeniu chkdsk i nie naprawieniu plikow ff, przeglądarka może poprostu nie zadziałać...

Pozdr.

chkntfs /x c:

gdzie c: to partycja dysku ;) lub manualnie w regedit

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CURRENTCONTROLSET\CONTROL\Session Manager --> BootExecute :REG_MULTI_SZ:autocheck autochk *

Choć nie radziłbym wyłączać tej opcji, ponieważ gdy rebootuje Ci sie windows i włącza Ci sie skanowanie dysku które wykrywa błędy w ff, to przy wyłączeniu chkdsk i nie naprawieniu plikow ff, przeglądarka może poprostu nie zadziałać...

Pozdr.

Dzięki.

Da się, ja tak mam - reset nie reset a scandisk nigdy się nie włącza. Problem w tym, że nie pamiętam gdzie to się robi... :)

A robisz sobie skanowanie dysku? Choć co tydzień? Jeśli nie, a rebootujesz winshita "twardo" to lepiej zrob sobie chkdsk i zobaczysz ile błędów będziesz mieć ;-) Pozdr.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować