Skocz do zawartości
ksenonlogin

Problem z prawidłowym ustawieniem MX w PDNS: strony działają natomiast poczta nie działa....

Polecane posty

Witam

Po długich próbach, dzięki temu forum udało mi się skonfigurować i ustawić własny serwer DNS na PDNS.

Do dodawania domen wykorzystuję Poweradmin, wszystko ładnie było by gdybym miał działająca pocztę, jednak tu jest problem, jaki? tego nie wiem, a oto moje ustawienia:

Przykład na podstawie domeny witryneo.pl

Serwer DNS:

Serwer DNS jest to oddzielna maszyna o prywatnym IP

post-17212-0-99413600-1355859545.png

Serwer Cloud (serwer stron/poczty)

Serwer ten jest oddzielnym serwerem mającym jedno IP i pełni funkcję serwera stron jak i poczty

post-17212-0-55181000-1355859549.png

Sprawdźcie i powiedźcie co jest źle...

Edytowano przez ksenonlogin (zobacz historię edycji)

A jak brzmi problem?

[milosz@oxygen ~]$ host witryneo.pl

witryneo.pl has address 217.160.109.208

witryneo.pl mail is handled by 10 mail.witryneo.pl.

[milosz@oxygen ~]$ host mail.witryneo.pl

mail.witryneo.pl has address 217.160.109.208

Wygląda OK. Co jest nie tak z tą pocztą?

Problem może zapewne tkwić tutaj:

kafi@work:~# telnet mail.witryneo.pl 25
Trying 217.160.109.208...
telnet: Unable to connect to remote host: Connection timed out

Problem polega na tym:

Jak wysyłam maile na email (email@witryneo.pl) to nic nie dociera do serwera, jednak co jest dziwne że nie otrzymuję żadnego komunikatu błędu, tylko informację iż wiadomość została wysłana. Dodatkowo jak próbuję wysłać wiadomość z email@witryneo.pl to manager zgłasza mi informację że nie może wysłać wiadomości.

Sprawdziłem ustawienia za pomocą www.intodns.com/witryneo.pl i rzeczywiście coś jest nie tak z ustawieniami MX, tylko nie rozumiem tego komunikatu.

@patrys co dokładnie mam poprawić? (pytam tak dla kosmetyki, bo TXT chyba nie ma wpływu na rekordy MX? oczywiście mogę się mylić)

@kafi tak, ale jak z tym sobie poradzić, to jest tylko skutek, ponieważ coś jest nie tak w ustawieniach, albo w czym innym leży problem...

Edytowano przez ksenonlogin (zobacz historię edycji)

Wygląda na to jakby Twój serwer SMTP/ESMTP w ogóle nie działał na serwerze o adresie IP: 217.160.109.208. Ponieważ z twoich wpisów w DNS"ach wnioskuje, że serwer WWW i POCZTY znajduje się pod tym samym adresem - czyli 217.160.109.208.

Edytowano przez Czakoszek (zobacz historię edycji)

Gość patrys

Nie masz tego rekordu, jest niepoprawny: wklep coś ala: "v=spf1 a ~all" i powinno wystarczyć w tym ustawieniu.

Druga kwestia, że jak @kafli napisał nie odpowiada Ci serwer smtp ;)

OK, dziś przeprowadzę ponowną instalację - możliwe że coś źle zrobiłem i sprawdzę dla domeny podpiętej bezpośrednio jak i dla domen skierowanych przez mój DNS...

W razie problemów będę pisał ;)

Działa, rzeczywiście coś nie tak było z instalacją serwera poczty, a usługa SMTP całkiem stała i nie mogłem jej uruchomić.

Dzięki wszystkim za pomoc i wytrwałość ;)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się