Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość nrm

Domowy: serwer, router, VPN ?

Polecane posty

Gość nrm

Ehlo,

poradźcie mi proszę co mam goglać bo wypadłem z tych tematów lata temu.

Potrzebuję w mieszkaniu uruchomić:

1. VPN - aby srajfon i srakbuk będąc "w trasie" korzystały z domowego IP (UPC)

2. IPv6 - niestety zasrane UPC nie za bardzo sie tym przejmuje - tymczasowo ustawiłem tunel żeby w ogóle móc via IPv6 się gdzieś połączyć

3. Serwer - jakaś miniaturka - w sensie NIE kolejne mega pudło, które hałasuje tylko coś mini (kiedyś to takie mini terminale chyba były) na czym można postawić CentOSa i będzie miało te minimum pamięci/dysku aby zmieścił się system + soft około LAMPowy. Potrzebuję móc na czymś hardkorowo testować pisany soft serwerowy, lepiej lokalnie bo VPSy średnio mi się sprawdzają.

Nie ma teraz jakiś małych magicznych pudełek do takich zadań? ;) Jakieś pomysły, sugestie?

(tak, tak, gdybym sie nudził i miał tyle czasu co na emeryturze to bym sobie zmontował coś z Raspberry Pi ale do emerytury jeszcze mi bardzo daleko :D ).

Gość Kamikadze

Osobiście mam jeden mini serwerek w domu na MINI-ITX VIA 1GHz CPU i 512MB ram i obecnie kartę pamięci 1GB z systemem (tak wiem i już myślę nad czymś trochę większym) ;)

Wydajnościowo dupy nie urywa ale jak na płytkę 17cm x 17cm z naćkaną elektroniką to się ździwiłem że ogarnia dużo rzeczy.

Do tego zasilacz 12V jak do switcha i jazda.

Do tego zrobiłem własną obudowę i chodzi 24/7 z jednym małym wentylatorkiem z 2cmx2cm na CPU.

Polecam ci iść w tym kierunku bo na alledrogo dostaniesz spokojnie coś takiego tanio a będzie 4-10 razy lepsze od terminala z archaicznym prockiem który uruchomi ci centosa w czasie parzenia kawy i gotowania obiadu ;)

Gość nrm

Tez dobry pomysł z tym, że wymaga... czasu, którego w ogóle nie mam ;) Musiałbym się z tym sporo babrać ;)

Kumpel radzi mi inny układ:

- do domu tylko router - teraz podobno są już takie gdzie VPNa wyklikuje się na nich w kilka sekund i już.

- a developerkę rozbić na dwa najtańsze gówniane VPSy ;)

Będę musiał to dokładnie przemyśleć.

Pozwolę sobie odkopać ten temat.

Pisałem kiedyś na Google+ o terminalu, który przerobiłem na serwer do domu.

Sprawuje się świetnie, pracuje 24/h już 3 miesiąc, polecam.

Koszt takiego czegoś to jakieś 150 zł + przejściówka na SATA (15zł) + dysk SATA (ja mam 500GB z laptopa).

Więc całość montażu tego zestawu, wraz z instalacją nie zajęła mi więcej niż godzinę bo całość zamówiłem sobie wcześniej z Allegro.

http://blog.wos.in/2011/02/tani-domowy-bezglosny-i-energoszczedny-serwer-podejscie-pierwsze/

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować