Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość mpm1122

Problem z dostępem do internetu.

Polecane posty

Gość mpm1122

Witam, wczoraj padł mi dekoder Cyfrowego Polsatu i mam teraz dekoder "HD" mini 2000 zauważyłem, że ma tam gniazdo Ethernet i z tego co czytałem mogę oglądać tam Iple, dodatkowo mój telewizor ( Sony Bravia ma wejście Ethernet niestety nie ma wewnętrznego Wi-Fi. Dedykowany modem dla TV to koszt ponad 250 zł. Trochę myślałem i wpadłem na dosyć interesujący pomysł.

Będę potrzebował:

Mini komputer

Router Wi-Fi z 4 gniazdami Ethernet

3 kable do podłączenia telewizora+dekodera+komputera

Główny router Wi-Fi (Livebox)

Plan zakłada aby sygnał Wi-Fi z Livebox'a został przekazany 2 routerowi, który znajduje się przy telewizorze i stamtąd został przekazany kablem do głównego sprzętu. Teraz pytanie, czy to ma szansę się udać?? I jaki komputer do tego wybrać ? Myślałem nad kupnem Raspberry Pi, a w późniejszym czasie Cubieboard.

Wiem, że teoretycznie byłoby taniej kupić tego dedykowanego pod telewizor, ale myślę, że późniejszym czasie zakupię też konsolę i nie wiem jak w ich przypadku będzie z połączeniem.

Gość Kamikadze

Rakiety pod to nie potrzebujesz ;)

Kup coś małego z chłodzeniem pasywnym <- Luknij alledrogo.

Myślę że da radę to ustawić kiedyś robiłem połączenie router <-> Serwer <-> PC i chodziło, tutaj tylko dodasz więcej kart sieciowych ;)

A po grzyba tak komplikować sobie życie?

Poszukaj sobie routera który może pracować w trybie wisp-router.

Np. ovislink 5460, ewentualnie z nieco droższych to mikrotik rb751.

Wtedy sygnał odbierzesz interfejsem wlan, a kablem podepniesz urządzenia.

A co do trzymania starego rzęcha - to wydaje się korzystne póki rodzice płacą za prąd ;)

Gość mpm1122
kafi, czegoś nie rozumiem. Wystarczy, że ten router (Ovislink 5460) podłącze pod prąd i będzie działać oraz jak ten router podłączy się pod moją zaszyfrowaną sieć Wi-Fi ??

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować