Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
benek2007

rozszerzenie lvm

Polecane posty

witam, szukam informacji jak bezboleśnie rozszerzyć lvm, miałem 6 dysków w raidzie 6 na jednym virtual disk o pojemności 3TB na tym partycję boot, uefi i vg, na vg mam partycję lv_root lv_swap i Lv_backup. na lv_backup zaczęło się kończyć miejsce więc dołożyłem kolejne 6 dysków i puściłem rekonstrukcje i inicjalizacje macierzy na tym virtual disk, przeleciało i ok widać 9TB, jednak w zarządzaniu lvm za nic nie widzę tego nowego miejsca czy może mie ktoś naprowadzić?

Skrótowo ( detale sobie wygooglujesz ):

1) tworzysz nowy fizyczny wolumen dyskowy dla LVM - pvcreate

2) rozszerzasz aktualny wirtualny wolumin LVM o nowy wolumen fizyczny z p. 1 - vgextend

3) rozszerzasz wirutalną partycję LVM o świeżo utworzoną w p. 1/2 powierzchnię - lvextend

4) robisz resize FS - jaki masz system plików? system operacyjny?

witam, szukam informacji jak bezboleśnie rozszerzyć lvm, miałem 6 dysków w raidzie 6 na jednym virtual disk o pojemności 3TB na tym partycję boot, uefi i vg, na vg mam partycję lv_root lv_swap i Lv_backup. na lv_backup zaczęło się kończyć miejsce więc dołożyłem kolejne 6 dysków i puściłem rekonstrukcje i inicjalizacje macierzy na tym virtual disk, przeleciało i ok widać 9TB, jednak w zarządzaniu lvm za nic nie widzę tego nowego miejsca czy może mie ktoś naprowadzić?

zwiekszasz partycje lvm, dalej pvresize

--

Lazy

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować