Skocz do zawartości
kiko

Przekierowanie ip zewn na ip wewn w sieci lokalnej

Polecane posty

Witam. Posiadam panel ispcp omega na ktorym jest hosting kilku domen i chciałbym przekierować pewna domene na adres ip sieci lokalnej gdzie jest postawiony debian z ispcp ktory musi byc widoczny jako publiczny z domeny xxxx.xx

Poczatkowo myslalem nad przekierowaniem www.xxxx.xx na 10.50.1.11 tak aby było 1:1 tylko nie wiem czy to wyatarczy.

Jak rozwiazac ten problem ?

Gość Kamikadze

Wbijasz na router i wchodzisz w opcję DMZ i wpisujesz tam IP twojego 'serwera' z ispcp (wewnątrz) i ewentualnie Virtual Server (ustawiasz konkretne porty)

Zapisujesz + reboot routera jeżeli wymaga.

Następnie przekierowujesz sobie w DNSach na ten IP i śmiga ;)

Pamiętaj że z wew sieci musisz wklepywać IP 10.50.1.11 bo nie pójdzie ci inaczej - chyba że przez proxy. Z zewnątrz normalnie ;)

(...)

Pamiętaj że z wew sieci musisz wklepywać IP 10.50.1.11 bo nie pójdzie ci inaczej - chyba że przez proxy. Z zewnątrz normalnie ;)

Że hę? Miałeś chyba na myśli adres "serwera" w sieci lokalnej, który niekoniecznie musi mieć wartość "10.50.1.11", np. większość popularnych routerów ustawia lokalną w klasie 192.168.x.x. Do tego zapomniałeś napisać, że najlepiej ustawić stały adres serwera w sieci lokalnej, żeby nie było problemów z przekierowywaniem portów w przypadku, kiedy np. po restarcie DHCP przypisze serwerowi inny adres.

Gość Kamikadze

ale ja wiem :)

napisal taki ip w temaccie wiec stwierdzilem ze takie ma ip wew serwerka w localnej

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się