Skocz do zawartości
Jacked

Gdzie się zacząć uczyć?

Polecane posty

Cześć.

Mam dość spory problem, z którym męczę się od tygodnia. Do tej pory, zajmowałem się programowaniem na serwerze lokalnym(wamp). Jednak powoli kończę pracę nad pierwszą aplikacją, teraz chciałbym mieć jakieś rozeznanie w zarządzaniu serwerami, problem tylko - gdzie się tego nauczyć?

Szukałem w google, podstawy administracji serwerem dedykowanym. Ale znalazłem tylko jak zainstalować na nim debiana, apache itp. Tak czytam te tutoriale, i niedużo z nich rozumiem. Trzeba wpisywać jakieś komendy do konsoli, są jakieś pakiety, co to wszystko jest? Gdzie się tego nauczyć?

Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o serwery, gdzie zacząć naukę? Czy ktoś zna jakieś źródło gdzie jest wszystko wytłumaczone od podstaw? Od kompletnych podstaw?

Gość Kamikadze

W jednym miejscu tego nie znajdziesz, ze względu na bogatą tematykę ;)

Tego się uczy miesiącami a nawet latami. Ja uczę się linuxa cały czas od mniej więcej 3-4 lat można powiedzieć że codziennie a umiem dopiero zalążek linuxa.

Proponuję abyś zainstalował sobie VirtualBoxa ewentualnie kupił VPSa i tam się uczył + poradniki google.

Tak jak wyżej przejrzyj sobie całe HowToForge.com, znajdź odpowiednie distro np. Debiana lub Ubuntu i lecisz po kolei wszystko ;)

Tylko wcześniej poszukaj w google komend na linuxa i sobie wydrukuj albo spisz w notesie jakimś bo jak się uczysz to warto mieć to pod ręką.

Sugeruję abyś zaczął od konfiguracji WWW+MySQL+FTP+DNS+Poczta, a później poczytaj jak to optymalizować wszystko. Później przechodź na inne rzeczy bardziej zaawansowane ;)

Może w rok opanujesz podstawy ;)

Powodzenia!

Ja również się podepnę pod temat. Ja zakupiłem sobie kilka książek i to z książek się uczę. Komendy linuksa też mam w podręcznym słowniku :) Teraz ostro się zabrać za to!

Gość Kamikadze

Ale mam nadzieję że książki + praktyka na jakimś serwerku ;)

Bo samej teorii to się nie nauczysz tak łatwo. Jak wykorzystasz od razu w praktyce nabyte umiejętności to 3 razy szybciej wszystko ogarniesz i dostrzeżesz większość zależności, które ułatwią ci życie ;)

Ja również się podepnę pod temat. Ja zakupiłem sobie kilka książek i to z książek się uczę.

A jakie książki polecasz?

A moglibyście polecić coś na temat opcji przy konfiguracji kernela, tricków z /proc ?

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się