Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
PanLinux

Którą kartę graficzną wybrać?

Polecane posty

Witam, chciałbym się zapytać którą byście mi radzili wybrać kartę graficzną: 2GB AMD Radeon HD 7730 czy 1gb NVIDIA Geforce GT 630M ? która jest bardziej wydajniejsza? ma posłużyć do gier FPS. Z góry dziękuje za odp :)

W Radkach zawsze patrz na drugą parę cyfr. Pierwsze dwie cyfry to linia, trzecia i czwarta to "model". W związku z tym np. 7590 będzie wydajniejsza od 7730.

Do gierek polecam GF, wydajność w grach jest w większości przypadków nieco lepsza, szczególnie, że wiele tytułów korzysta z silników optymalizowanych pod GF właśnie. Sam wolę Radki ze względu na wierniejsze odwzorowywanie kolorów i lepsze dekodowanie wideo, jednak gdybym miał budować jakiś "game rig", to tylko na GeForce.

d.v - z tego co powiedziałeś to wynika ze 7730 jest mocniejsze:)

pierwsza cyferka to jest "generacja"

druga teoretycznie to jest jakby sektor rynku - przynajmniej kiedyś tak było- jak był HDx6xx to były karty takie dla mniej zamożnych a HDx8xxx to już były układy z najwyższej półki - tera doszła chyba hdx9xx - cokolwiek to znaczy:)

Te wierniejsze odwzorowanie kolorów to nie skończyło się gdzieś na radeonach 9x00?:) Tak mi się jakoś zdawało:)

ogólnie to podałeś kartę 630M czyli mobilną. z tego co kojarzę to w google jak wpiszesz "ranking mobilnych kart graficznych" to będziesz miał taką fajną stronę gdzie są wyniki praktycznie wszystkich kart mobilnych w popularnych benchmarkach:)

Zawsze kupowałem GF, ale któregoś dnia postanowiłem się skusić na Radeona 6850 i żałuje, że kupiłem. Na początku były problemy z overscanningiem, ale to poprawili w sterownikach, a po paru miesiącach obraz zaczął "mrugać". Czasem po prostu obraz znika na ułamek sekundy, strasznie denerwujące. I do tego grzeje się... Nigdy więcej. Z tego co widziałem na forach to pełno ludzi ma takie problemy z Radeonami.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować