Skocz do zawartości
metrowy

logowanie za pomocą prywatnego klucza

Polecane posty

Witam,

mam pytanie , czy logowanie za pomocą klucza prywatnego na serwer wyklucza logowanie za pomocą hasła?

Teraz mam tak że program putty ma dodany klucz prywatny dla danego połączenia i przy próbie logowania system sprawdza mój klucz , po czym jestem zalogowany bez hasła.

Kiedy zresetuje właściwości połączenia w putty [ usunę klucz ] system wymaga podania hasła przy próbie logowania - to tak ma być?

Myślałem , że przy każdej próbie logowania serwer za każdym razem będzie weryfikował klucze

pozdrawiam,

Edytowano przez metrowy (zobacz historię edycji)

mam pytanie , czy logowanie za pomocą klucza prywatnego na serwer wyklucza logowanie za pomocą hasła?

Nie.

Można natomiast zablokować logowanie za pomocą hasła dla danego konta (passwd -l), zablokować logowanie przy pomocy hasła po ssh w ogóle (jw., w ustawieniach sshd).

Kiedy zresetuje właściwości połączenia w putty [ usunę klucz ] system wymaga podania hasła przy próbie logowania - to tak ma być?

Tak.

Myślałem , że przy każdej próbie logowania serwer za każdym razem będzie weryfikował klucze

Tak, w pierwszej kolejności klient próbuje się zalogować przy pomocy klucza, a wcześniej porównuje klucz publiczny serwera z zapisanym przy pierwszym połączeniu.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się