IceBeast 30 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2011 Cześć Na moim VPSie godzina jest źle ustawiona: zegar spieszy się o 2 godziny... W jaki sposób mogę ją zmienić? Próbowałem ntpdate, ale wyskakuje: 28 Sep 01:05:53 ntpdate[22134]: step-systime: Operation not permitted Z góry dziękuję. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2011 Ustaw odpowiednią strefę czasową. Do tego nie potrzebujesz ntpdate. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2011 tzselect - najszybciej i najprościej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 (edytowany) tzselect - najszybciej i najprościej A jak ma to zrobić na OpenVZ? Doczytałeś błąd? Po co spamujesz? Pisanie żeby napisać nie zawsze się sprawdza. @IceBeast - HyperVM > Set Time Zone / Ustaw strefę czasową Edytowano Wrzesień 28, 2011 przez tym (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 (edytowany) A jak ma to zrobić na OpenVZ? Doczytałeś błąd? Po co spamujesz? Pisanie żeby napisać nie zawsze się sprawdza. @IceBeast - HyperVM > Set Time Zone / Ustaw strefę czasową Równie dobrze coś podobnego można zarzucić Tobie. Skąd wiesz, że działa z panelem HyperVM? : ) Debian: dpkg-reconfigure tzdata Uniwersalnie, np. CentOS: rm -rf /etc/localtime ln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Warsaw /etc/localtime Jeżeli po tej zmianie zmianie nadal będzie kiepsko, to polecam skontaktować się z providerem usług, bo pewnie czas na serwerze matce jest nie prawidłowy i zasugerować użycie ntpd. Edytowano Wrzesień 28, 2011 przez malu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
venet0 72 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 Wklep: cd /etc cp -f /usr/share/zoneinfo/CET localtime Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 A jak ma to zrobić na OpenVZ? Doczytałeś błąd? Po co spamujesz? Konfiguracja timezone nie ma nic wspólnego z owym błędem. Rekonfigurację pakietu tzdata da się bezproblemowo zrobić. Z tym, że działać to będzie najprawdopodobniej do pierwszego restartu, gdyż OpenVZ czasami lubi przy starcie kontenera sobie nadpisywać parę gościowych plików konfiguracyjnych. Żeby zadziałało po zmianie tzdata, to można by zastosować trik z nałożeniem bitu immutable dla kilku plików konfiguracyjnych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blackfire 185 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 Wklep: cd /etc cp -f /usr/share/zoneinfo/CET localtime Symlink jest IMO lepszy -- od razu widać, jaka strefa czasowa jest ustawiona. Dystrybucje lubią kopiować plik do /etc/localtime (tak jak w Twoim przykładzie) ale nie mam pojęcia czemu. Konfiguracja timezone nie ma nic wspólnego z owym błędem. Ma o tyle, że eliminuje konieczność używania ntpdate (jeżeli rzeczywiście zegar na hoście jest poprawny a tylko TZ zła). Zresztą jeżeli strefa czasowa jest zła to ntpdate nic nie zmieni, po prostu czas będzie zły o bardzo_dokładnie_dwie_godziny. Rekonfigurację pakietu tzdata da się bezproblemowo zrobić. Z tym, że działać to będzie najprawdopodobniej do pierwszego restartu, gdyż OpenVZ czasami lubi przy starcie kontenera sobie nadpisywać parę gościowych plików konfiguracyjnych. Żeby zadziałało po zmianie tzdata, to można by zastosować trik z nałożeniem bitu immutable dla kilku plików konfiguracyjnych. Albo napisać skrypt startowy, który tę strefę czasową ustawi. Trochę ładniej IMHO bo skrypt widać od razu a chattr +i /etc/localtime nie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 Ma o tyle, że eliminuje konieczność używania ntpdate Może inaczej. Błąd o którym mowa nie ma nic wspólnego z ustawianiem strefy czasowej, a raczej z tym, że ktoś hwclocka chce przestawić, a nie ma do tego uprawnień. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
venet0 72 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 (edytowany) Symlink jest IMO lepszy -- od razu widać, jaka strefa czasowa jest ustawiona. Dystrybucje lubią kopiować plik do /etc/localtime (tak jak w Twoim przykładzie) ale nie mam pojęcia czemu. Nie rozumiem po co ta krytyka? Każdy pisze swój sposób i inni się nie czepiają.. autor wybierze najlepszy, taki który zadziała jemu i będzie okej - jak będzie chciał to podzieli się wynikami i tyle.. nie trzeba od razu pisać co lepsze co gorsze, a tym bardziej opowiadać trochę bajki.. sposób, który ja podałem działa. Pozdrawiam. EDIT: Dużo tłumaczyć nie trzeba: Edytowano Wrzesień 28, 2011 przez romix (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blackfire 185 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 Nie rozumiem po co ta krytyka? Rzeco? Podałeś rozwiązanie (stosowane przez dystrybucje zresztą), ja podałem inne, które uważam za lepsze (czytelniejsze), z uzasadnieniem. Póki co jeszcze Ci matki nie obrażałem. Każdy pisze swój sposób i inni się nie czepiają.. autor wybierze najlepszy, taki który zadziała jemu i będzie okej - jak będzie chciał to podzieli się wynikami i tyle.. nie trzeba od razu pisać co lepsze co gorsze, a tym bardziej opowiadać trochę bajki.. sposób, który ja podałem działa. Jakbym chciał się czepiać to czepiłbym się do bezsensownego cd (cp -f ... /etc/localtime wystarczy) i do użycia CET zamiast poprawnej strefy czasowej (dla Polski Europe/Warsaw). Ale tak zasadniczo to wybacz łaskawie że ośmieliłem się opowiadać bajki że Twój sposób nie jest jedynym poprawnym i najwspanialszym na świecie. Hint: jak trochę poadminujesz różnymi rzeczami to dojdziesz do wniosku że "działa" to nie jedyny wyznacznik dobrego rozwiązania (warunek konieczny ale dalece niewystarczający). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach