Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
CashNet

[cpanel] NS'y, IP'ki, Wildcard :-) Pare pytan

Polecane posty

Witam,

Nosze sie z zamiarem kupna servera w servermatrix. Wezme go razem z cpanelem/whm i w zwiazku z tym mam pare pytan, na ktore nie moglem znalezc odpowiedzi w malualu do tych paneli (byc moze szukam w zlych miejscach itp - nie znam sie :) - z cpanelem mialem do czynienia tylko w przypadku zwyklych kont www. Chodzi mi o odpowiedz czy z poziomu tego panelu moge zrobic takie rzeczy:

- ustawianie wildcarda dla domeny,

- specyficzne zabiegi z domena jesli chodzi o nameservery - majac np. domena.pl chce aby byla ona podpieta na konkretnym ip i na tym samym ip aby byl nameserver ns1.domena.pl i na jakims innym ip ns2.domena.pl. Chce kazda domene na osobnych ip i innych nameserverach.

Czy jest to wykonalne z poziomu panelu, a jesli tak to moze jakas podpowiedz w postaci nazw konkretnych opcji? :)

- specyficzne zabiegi z domena jesli chodzi o nameservery - majac np. domena.pl chce aby byla ona podpieta na konkretnym ip i na tym samym ip aby byl nameserver ns1.domena.pl i na jakims innym ip ns2.domena.pl. Chce kazda domene na osobnych ip i innych nameserverach.
Mozna, w whm

Co do wildcard to tez w whm i jeszcze musisz dodac cos przes shella w pliku konfiguracyjnym apache, jak uruchomic wildcard na cPanelu/whm poszukaj.

Ps. Poszukaj lepiej admina ;-)

Dzieki.

Mam admina, ale nie w pelnym wymiarze czasowym ;) I niestety czasem musze prosaic o podpiecie domeny 2 dni co mi nie odpowiada... I admin moze mi zainstalowac i zabezpieczyc wszystko, ale reszta czynnosci bedzie rytynowa i powtarzana wg schematu wiec mysle, ze moglbym to robic sam kiedy mi pasuje, a nie kiedy admin jest online :P

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować