szaq 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2011 Witam. Właśnie jestem na etapie zamawiania serwera VPS. Chciałbym nie popełnić błędu jaki mam na obecnej maszynie, gdzie wysłane z VPS wiadomości są łapane jako SPAM. Mam domenę, załóżmy www.mojadomena.pl Jaką ustawić nazwę hosta VPSa? Czy zmienić revDNS serwera na nazwę domeny? Zapewne otrzymam coś w stylu vps123...cośtam.pl Lepiej trzymać domenę na swoich DNS, czy przekierować ją na IP VPSa wykorzystując DNS rejestratora (rekord A)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2011 W programie pocztowym (exim, postfix, itp.) podajesz adres hosta z jakiego maja wychodzić maile z serwera, ten host ma wskazywać na IP serwera, revDNS dla tego IP ustawić na nazwę hosta i podać IP w rekordzie SPF strefy domen dla których ma wychodzić poczta. Przy takiej konfiguracji listy nie będą lądować w spamie z powodu serwera (chyba, że wpiszą Ci serwer na jakiegoś RBL-a) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szaq 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2011 Czyli jak rozumiem w postfixie: Hostname vps.mojadomena.pl revDNS ustawić też na vps.moejadomena.pl Pocztę przekierować na IP serwera VPS poprzez rekord. MX? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2011 Czyli jak rozumiem w postfixie: Hostname vps.mojadomena.pl revDNS ustawić też na vps.moejadomena.pl Pocztę przekierować na IP serwera VPS poprzez rekord. MX? Pamiętaj, że vps.mojadomena.pl ma mieć w DNS wpis IN A twoje_IP Rekord MX związany jest z odbiorem poczty a nie wysyłką. I zrób wpis SPF w DNS dla tych domen podając twój adres. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szaq 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2011 (edytowany) Gdzie mogę utworzyć wpis "SPF"? W panelu home.pl mogę wybrać A, AAAA, MX, NS, CNAME, PTR, TXT, SRV. Obecnie wpisy wyglądają następująco: mojadomena.eu MX 1 godzina 10 mojadomena.eu mojadomena.eu A 1 godzina 178.IP_VPS*** mojadomena.eu NS 1 dzień dns.home.pl dns2.home.pl dns3.home.pl mojadomena.eu SOA 1 dzień dns.home.pl admin.home.pl mail.mojadomena.eu CNAME 1 godzina mojadomena.eu ftp.mojadomena.eu CNAME 1 godzina mojadomena.eu www.mojadomena.eu CNAME 1 godzina mojadomena.eu *.mojadomena.eu CNAME 1 godzina mojadomena.eu Edytowano Kwiecień 8, 2011 przez szaq (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2011 Skorzystaj z innych dns. Np. freedns.42.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2011 Gdzie mogę utworzyć wpis "SPF"? W panelu home.pl mogę wybrać A, AAAA, MX, NS, CNAME, PTR, TXT, SRV. SPF dodajesz do rekordu TXT, http://www.openspf.org/SPF_Record_Syntax tutaj doczytasz więcej na ten temat. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach