Skocz do zawartości
oczkers

Pierwszy dedyk - jak wygląda zarządzanie?

Polecane posty

Witam, przygotowuje się do dzierżawy pierwszego dedyka ale przeglądając oferty różnych firm nie mogę znaleźć odpowiedzi na podstawowe wątpliwości;

- dzierżawiąc przykładowo w hetzner otrzymuję pełny dostęp do maszyny z preinstalową dystrybucją, załóżmy, że aktualizuje kernel (lub ssh), który wysypuje się przy bootowaniu - mam możliwość uratowania takiej sytuacji przez panel (jakaś edycja configu gruba)?

- jeżeli mam "pełny dostęp" to istnieje możliwość wrzucenia innej dystrubucji (gentoo), inaczej mówiąc czy jest to naprawdę pełny dostęp?

- istnieje jakiś popularny skrypt do kontroli serwerów gier (wymuszanie fps, slotów) czy w większości firm jest to autorskie oprogramowanie?

Gość GrandBB

Trochę pogmatwałeś wypowiedź.

Dla każdego serwera (dedyka w tym przypadku) masz możliwość instalacji systemu ze specjalnej konsoli lub ręcznie.

Przykładowo w OVH masz dostęp do Menadżera gdzie możesz wybrać sobie system operacyjny, jeśli coś Ci się wysypie zawsze możesz zrobić reinstall - praktycznie z automatu. Jest też możliwość ręcznej instalacji i konfiguracji takiego serwera poprzez SSH. Jeśli chodzi o Hetzner'a zapytaj Adama z GlowaNET.pl on zna troszkę tych DC :)

Witam, przygotowuje się do dzierżawy pierwszego dedyka ale przeglądając oferty różnych firm nie mogę znaleźć odpowiedzi na podstawowe wątpliwości;

- dzierżawiąc przykładowo w hetzner otrzymuję pełny dostęp do maszyny z preinstalową dystrybucją, załóżmy, że aktualizuje kernel (lub ssh), który wysypuje się przy bootowaniu - mam możliwość uratowania takiej sytuacji przez panel (jakaś edycja configu gruba)?

- jeżeli mam "pełny dostęp" to istnieje możliwość wrzucenia innej dystrubucji (gentoo), inaczej mówiąc czy jest to naprawdę pełny dostęp?

- istnieje jakiś popularny skrypt do kontroli serwerów gier (wymuszanie fps, slotów) czy w większości firm jest to autorskie oprogramowanie?

:) hmmm

PYT.1 - naturalnie - w Hetzner jest to tak zwana LARA - czekaja na zgłoszenia 24h , jest to wirtualny kvm - klient w java i wtedy widzisz caly proces uruchamiania serwera od rozpoczecia testow POST serwera. Podłaczaja ją na maks 2 godziny , jesli nie pracujesz czyli zwiększa sie IDLE time to automatycznie to odlaczaja i musisz pisac kolejny raz.

PYT.2 - myślę ,że istnieje właśnie przez wspomnianą LARĘ lecz przyznam CI ,że Hetzner np ma pewną ograniczoną ilość systemów, w OVH mozesz podlaczyc prawdziwego fizycznego KVM i tam rowniez bez problemu powienienes. Niestety (choc nie twierdze ze nie ) ich dzialy IT nie beda CI wspierac tego systemu, w OVH raczej napewno poniewaz u nich kazde jajko jest kompilowane z ich jakimis aplikacjami dzialajacymi w tle i wysylajacych info do ich systemow monitoringu - np RTM

PYT. 3 na pytanie 3 nie mam doswiadczenia zeby odpowiedziec :)

Pozdrawiam

Smoko

Edytowano przez smoko (zobacz historię edycji)

Ale w OVH trzeba grubo zapłacić za KVM :) nie podłączają go na Twoje widzimisie.

Ovh wprowadziło płatną pomoc, chyba 80 zeta jeśli wina usterki serwera leży po stronie klienta. A tak, to oni nie grzebią Ci w serwerze.

Tryb rescue działa i w hetzku i w OVH. Jest całkiem przydatny.

Np czystego Centosa możesz sobie odpalić po sieci z VNC i zainstalować tak jakbyś siedział przy serwerze :) omijając instalatory hetznera i ovh.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się