zioom128 0 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2011 Witam czy istnieje możliwość sprawdzianie strony wwww czy znajduje się na serwerze wirtualnym czy dedykowanym lub VPN Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2011 Teoretycznie. Sprawdź revDNS IP maszyny, oraz DNSy domeny. pzdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zioom128 0 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2011 a możesz to bardziej rozjaśnić jak mam to rozpoznać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2011 Przykładowo, posłużę się domeną clip-art.pl Sprawdzasz DNSy, i masz: http://whois.domaintools.com/clip-art.pl ns1.clip-art.pl ns2.clip-art.pl i revDNS (wiesz że IP clip-art.pl to 178.248.75.84): http://remote.12dt.com/lookup.php Po tym możesz wywnioskować że ta strona to shared/reseller w Głowanet Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zioom128 0 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2011 (edytowany) ale mi chodzi jak mogę sprawdzić strony wwww czy znajduje się na serwerze wirtualnym czy dedykowanym lub VS Edytowano Marzec 15, 2011 przez zioom128 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2011 Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie możesz. Poza tym - co to jest serwer VPN wg ciebie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zioom128 0 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2011 sorki pomyłka chodziło mi o serwer VPS Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2011 Zapewne chodziło o VPS... Jeśli w rev-IP wykaże kilkaset domen na danym adresie IP, to z pewnością możesz stwierdzić, że to shared (lub reseller, który w zasadzie jest tym samym). Jeśli wykazuje jedna domenę, to prawdopodobnie jest to VPS/dedyk, ale też niekoniecznie, może być też IP podpięte pod jedną domenę na sharedzie z własnhmi NSami, a wtedy masz nikłe szanse na sprawdzenie, jak jest w rzeczywistości (chyba, że domena używa NSów hostingodawcy). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2011 Jeśli w rev-IP wykaże kilkaset domen na danym adresie IP, to z pewnością możesz stwierdzić, że to shared (lub reseller, który w zasadzie jest tym samym) Równie dobrze może to być VPS/serwer dedykowany z jakimiś sełośmieciami Drugą stroną - ktoś ma dedykowany adres IP ale konto na serwerze shared. W większości przypadków da się jedynie zgrubnie sprawdzić, jaka firma to obsługuje. Ale jakim konkretnie modelem biznesowym to już dosyć trudno. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zioom128 0 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2011 sorki że zadaje takie pytanie ale co tak do końca jest shared i reselle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Matmaxalez Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2011 shared to konto zwykle gdzie mozesz dac swoje strony itp a na resellerze mozesz robic konta innym osobom ktore moga dodac swoje strony Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach