Skocz do zawartości
vegetagt

Szklana kula potrzebna, sprzęt się wiesza ;)

Polecane posty

Bardzo potrzebny mi jest jakis magik posiadający szklaną kulę ( ew wróżący z fusów ), gdyz komputer się wiesza i trace miliony na każdej sekundzie downtimu...

A tak serio:

Pecetowy serwer wiesza się w losowych momentach - raz pracuję 15 dni, raz 10, ostatnio pobil rekord i zawiesił się po 24h od poprzedniej zwiechy. W momencie padu na ekranie przeważnie widze ciemność, raz tylko prosił mnie o login lecz i tak nie reagowal na klawiature.

Tak "nieżywy" serwer o dziwo odpowiada na pingi, daje się przeskanowac nmapem. Porty są prawidlowo wykryte, z tą róznicą że 80 ma stan filtered zamiast open.

W logach pusto, więc zwalam wine na sprzęt. Na pierwszy ogień poszło sprawdzenie, czy wszystkie kable są prawidlowo podłączone ( bo może niekontaktują czy cos w ten desen ), co nic nie dało. Sprawdzilem napięcie na zasilaczu, 5 i 12V w normie, wahania około 0.1 czyli chyba moze byc :). Kondensatory na płycie nei wylewają się ani nie są napęczniałe, w zasilaczu sprawdze wkrótce.

Myslalem jeszcze, ze dysk szwankuje, ale j/w - w logach pusto. Jeszcze wypadałoby sprawdzic co SMART ciekawego zanotował o pracy dysku.

Ewentualny kurz i inne zanieczyszczenia dzisiaj usunalem, lecz nic to nie dalo.

Myślałem o uszkodzonym ramie, lecz niewiem czy ram jest w stanie po pewnym okresie przestac pracowac poprawnie. Zamienilem swego czasu kolejnosc kości i zadnej roznicy nei zauwazylem.

Usterka jest o tyle trudna dla mnie do zdiagnozowania, bo dzieje się w losowych momentach. Gdyby zawieszał cię równo co 5min to bym skakał z radości :) Komputer ma swoje lata i nie jest składakiem - Dell GX110 więc gryzące się z sobą częsci raczej odpadają.

Jeszcze miłoby mi było, gdyby ktoś polecił jakies sensowne stress testy na poszczególne podzespoly, moze przy którymś uda mi sie wywołać zawieszzenie się sprzętu.

Pozdr.

edit:

a jeszcze mam nagłówki topa, może się przydadzą.

wczoraj:

top - 23:59:59 up 9 days, 12:48,  1 user,  load average: 0.56, 0.78, 1.11
Tasks:  76 total,   3 running,  73 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s): 28.5%us,  2.3%sy,  0.0%ni, 63.2%id,  4.0%wa,  2.0%hi,  0.0%si,  0.0%st
Mem:	509408k total,   497416k used,	11992k free,	 6480k buffers
Swap:   497972k total,	33520k used,   464452k free,   213012k cached

dzis:

top - 23:59:58 up 12:17,  1 user,  load average: 0.86, 0.72, 0.71
Tasks:  72 total,   1 running,  71 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s): 47.8%us,  2.3%sy,  0.0%ni, 46.8%id,  1.7%wa,  1.3%hi,  0.0%si,  0.0%st
Mem:	509416k total,   499676k used,	 9740k free,	13900k buffers
Swap:   497972k total,	65200k used,   432772k free,   257540k cached

zgaduję - podczas tej "zwiechy" serwis ma jakąś większą odwiedzalność?

jaki masz serwer www?

nie, nie ma większej odwiedzalnosci. Load 0.5/0.8 podczas ostatnich dwóch padów vs 1.3-2.2 podczas pracy. Jak jutro zresetuje to poszukam logów z lstata z obciążeniem.

Korzystam z apache1.3 ( tak, wiem ze przedpotopowe, ale posiadał kilka modułów które były mi potrzebne a nie było ich dla 2.0 )

pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy patrząc na dane przez Ciebie udostępnione,

to zwis związany z brakiem pamięci... zobacz, że nawet przy dość niskim LA

serwer włazi Ci na swap dość mocno, przy czym wskaźnik cache i bufora jest wysoki,

a co pozwala sądzić, iż jakiś proces twardo trzyma sobie pamięć...

sprawdź MaxRequestsPerChild w Apache i bufory indeksów/zapytań w MySQLd.

Masz globalnie mało pamięci, toteż -> żaden <- z w.w. procesów

nie powinienen móc per default wykorzystywać jej zbyt dużo na stałe.

Komputer ma swoje lata i nie jest składakiem - Dell GX110 więc gryzące się z sobą częsci raczej odpadają.

Bardzo stary sprzęt, choć w moim osobistym odczuciu jest to bardzo dobra konstrukcja. Sam mam jeszcze takiego DELL'a (Intel Pentium III 933MHz, 384MB SDRAM, kontroler Adaptec'a i dysk 73GB SCSI 10kprm). Trzymam go z sentymentu i pewnie nigdy się nie pozbędę. Swego czasu taki DELL OptiPlex GX110 pracował u mnie w trybie 24h przez rok czasu, z 1 dyskiem SCSI i jedynie 256MB RAM'u na pokładzie obsługując kilka rozwijających się serwisów. Dla wielbicieli nowych technologii, nowych co raz wydajniejszych procesorów, itd. dodam tylko iż mimo Pentium III 933MHz, oraz 256MB SDRAM'u z powodzeniem działały na nim: Apache, MySQL, Exim, oraz panel DirectAdmin. Tyle tylko, że rodzaj serwowanych treśći, oraz konfiguracja działających usług miały tutaj ogromne znaczenie (nie licząc jednego forum phpBB w dodatku w wersji przemo- pozostałe serwisy były autorskimi rozwiązaniami pisanymi typowo "pod klienta").

Masz globalnie mało pamięci, toteż -> żaden <- z w.w. procesów

nie powinienen móc per default wykorzystywać jej zbyt dużo na stałe.

Zgadzam się z bell'em- przy tej klasy sprzęcie, dobra konfiguracja i optymalizacja działających na nim usług to podstawa. Niestety- 512MB SDRAM to maks tego co można w tej maszynie obsadzić- musisz więc odpowiednio "dopieścić" configi, przede wszystkim MySQL'a jak i Apache'a. Nie wiem dokładnie jakie usługi tam utrzymujesz, oraz co dokładnie na takim sprzęcie hostujesz.

@bellerofont

Jak uczylem cię konfigurowac mysqla to swap dochodził do 200mb i pomimo że momentami dysk mocno "mielił" to serwer chodził stabilnie.

mysql zawsze brał max do ~42% pamięci.

MaxRequestPerChild jest ustawione na 10

@kaczy

Dość podobne rzeczy trzymam, tylko zamiast DA jest webmin+virtualmin a hostuje kilka for przemowych, gdyż z jedno ma baze grubo ponad 200mb i a drugie masternet wyrzucil po 2-3 dniach a generuje transfer 5gb/miesiac :)

Zreszta zaraz biegne zresetowac i jezeli pamięc mnie zawiodla przy danych to poprawie :-)

mhm, jakis krótki ten czas edycji postu jest :)

dwa wczesniejsze pady, wykresy:

http://img90.imageshack.us/gal.php?g=3mem1.png

http://img136.imageshack.us/gal.php?g=1load1.png

ale z drugiej strony swego czasu bardziej swapowal i wszystko ladnie dzialalo:

http://img30.imageshack.us/img30/6076/3mem1.png

Wydaje mi się także, że gdyby brak ramu był problemem to w którymś logu miałbym coś a'la out of memory.

Jeszcze dziś zajałem się troche ramem, bo doszly mnie słuchy o magicznym osadzie który potrafi się wytworzyć na stykach, gdy metal użyty do ramowych styków różni się od tego na złączach płyty. Nieweim na ile to prawda, ale zawsze jakas nadzieja :)

MaxRequestsPerChild jest 10, czyli dobrze pamiętałem.

W mysql query cache 32M, key buffer 95M, tmp table 15M, sort/read buffer 2M, read buffer 6M.

Ogólnie nie jestem w stanie powiedziec czy te wartosci są "głupie", gdyż z nimi celowalem by serwer nei swapowal po 200mb i równocześnie by skrypt Przema dość sprawnie działał.

[!!] Maximum possible memory usage: 2.7G (548% of installed RAM)

ups ;) Chociaz pomimo istnienia takiej mozliwosci, nigdy mysql nie żżerał kosmicznie dużo pamięci

mysql tuner sugeruje bym jeszcze zwiększyć table_size i max_heap_table_size, reszta okej :P

taniec deszczu nic nie dał ^_^

top - 00:00:00 up 24 days, 11:55,  1 user,  load average: 0.45, 0.50, 0.60
Tasks:  81 total,   2 running,  79 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s):  9.7%us,  0.3%sy,  0.0%ni, 90.0%id,  0.0%wa,  0.0%hi,  0.0%si,  0.0%st
Mem:	509408k total,   496900k used,	12508k free,	 5812k buffers
Swap:   497972k total,	12788k used,   485184k free,   174544k cached

i umarło :)

pechowa godzina 0-00 i jej okolice, lecz nic ciekawego w cronie się nie dzieje w tym czasie :)

Nie chce krakać, ale chyba działa :)

Winowajca: rdate uruchamiane przez crontaba... Nie pytajcie czemu, nie pytajcie jak, nie jestem w stanie się z tego wytłumaczyć. Przerzuciłem zadanie na jeszcze późniejsze godziny i od tego czasu zaczęło chodzic normalnie ;)

Dlaczego uruchamiasz rdate?

Przy hardresecie czas się potrafi przestawić - rdate w cronie lekarstwem na moje lenistwo. Pozatym, jeżeli bym np w trakcie dnia przestawił z godziny 17(serwer) na 15(prawdziwa), to prawdopodobnie śmieszne rzeczy zaczely by się dziać z datami postów na forach itp ;) A w nocy to by w miare bezboleśnie przeszło.

Przy hardresecie czas się potrafi przestawić - rdate w cronie lekarstwem na moje lenistwo. Pozatym, jeżeli bym np w trakcie dnia przestawił z godziny 17(serwer) na 15(prawdziwa), to prawdopodobnie śmieszne rzeczy zaczely by się dziać z datami postów na forach itp ;) A w nocy to by w miare bezboleśnie przeszło.
Do takich rzeczy używa się NTP (np. OpenNTPD).

Do takich rzeczy używa się NTP (np. OpenNTPD).

dobrze ;)

Sprawa 'pilna', czy jak zainteresuję się tym tematem gdy będe miał troche wolnego to też będzie dobrze? :)

dobrze :)

Sprawa 'pilna', czy jak zainteresuję się tym tematem gdy będe miał troche wolnego to też będzie dobrze? :)

Możesz później ;)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się