Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Pablo_01

Hosting w Polsce czy za granicą (i jaki)?

Polecane posty

Witam,

Starałem się przeszukać forum ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi.

Szukam dobrych kont Reseller i zastanawiam się czy w Polsce czy za granicą.

Jakie są plusy i minusy tych zagranicznych?

Z forum znalazłem dwie fajne oferty zagraniczne: xxl-web.com oraz hostnine.com

W polsce dobrym ale drogim (w porównaniu z zagranicznymi) jest prohost.

Co byście polecali i czy pchać się w zagraniczne oferty?

Jesli dobry support jest i niskie pingi to wielkiej roznicy nie ma. Najczesciej roznica jest cena bo u nas koszty lacz sa nadal na wysokie poziomie w porownaiu z zagranica.

Poczytaj opinie i jak zalezy ci na cenie wybierz zagranica.

Polska kolokacja jest i jeszcze bardzo długo będzie diabelnie droga. A jeśli znajdziesz coś naprawdę niedrogiego w naszym kraju, to masz niestety niemal stuprocentową pewność, że serwer podpięty będzie pod wyjątkowo wolne łącze (z własnego bolesnego doświadczenia wiem, że cała masa serwerów w tym kraju nadal podpięta jest pod łącza 1-2Mbit).

Tak więc jeśli pingi na poziomie 50-100ms nie są dla Ciebie czymś strasznym, wybierz hosting w Europie zachodniej (Wielka Brytania, Francja, Niemcy). Jeśli nie jest Ci straszny ping powyżej 100ms, śmiało możesz brać nawet w USA. Prawda jest taka, że zagraniczne serwery najczęściej rekompensują nieco większy ping ogólną szybkością działania (lepszy sprzęt, szybsze łącze wyjściowe na serwerze). No i ceny są nieporównywalnie niższe. A przy hostingu ston/kont email ping nawet na poziomie 200ms nie robi jakiejś kolosalnej różnicy. Zaboli tylko wtedy, kiedy chcesz postawić serwer gier czy jakiś stream.

Sam się hostuję w EU zachodniej i mam pingi na poziomie 50-60ms, a do tego serwer na Xeonie podpięty pod "setkę" i chodzi szybciej niż większość polskich stron, szczególnie w godzinach szczytu, a maila ze swoich domen podpiąłem pod gmail i śmiga :rolleyes:

(z własnego bolesnego doświadczenia wiem, że cała masa serwerów w tym kraju nadal podpięta jest pod łącza 1-2Mbit).

Podaj proszę jakiś przykład bo nie wierzę w to co czytam.. :rolleyes: Mówimy tu o serwerach oczywiście..

Chyba autorowi posta chodzi o komputery stacjonarne i to we wsiach oraz malych miasteczkach, bo w duzych miastach neta ma sie po 5-15 mega :) Co do serverow, to zrozumiem, ze vps'y stoja na 1-3 mega, ale nie servery pod hostingi :P

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować