darekszc 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2009 Piszę z pytaniem gdyż ostatnio zauważyłem dość mocne obciązenia (oczywiście w godzinach wieczornych) mojego serwera na którym stoi www.rapidfree.pl . Podejrzewam że wina może leżeć po stronie dysków twardych które nie są już wydajne. poniżej wyciąg ze statystyki serwera: http://wklej.org/id/63539/ Czy za te 84.2%wa (informacja w 4 wierszu) odpowiedzialne są na pewno nie wydajne już dyski ? Co może być przyczyną, proszę o pomoc oraz ew sugestie w jaki serwer (bądź serwery zainwestować). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2009 Czy za te 84.2%wa (informacja w 4 wierszu) odpowiedzialne są na pewno nie wydajne już dyski ?Konkretnie za dysk sda Co może być przyczyną, proszę o pomoc oraz ew sugestie w jaki serwer (bądź serwery zainwestować).Rozłóż obciążenie równomiernie na oba dyski, może coś pomoże Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darekszc 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2009 a co z łączem w takim razie ? 100mbp\s wystarczy ?zauważyłem ze strona dość wolno pracuje może to być wina również łącza ? edit\\ Może jakieś dobre zestawienie w serwerów w ovh (w przyzwoitej cenie) wchodziłoby w grę i rozłożenie obciązenia na 2 maszyny? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2009 a napisales jaki masz teraz sprzet ? nie to jak Ci mamy doradzac? generalnie kup cos z lini HG EG to bedzie Ci ladnie dzialac. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darekszc 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2009 aktualna maszyna na której stoi serwis: http://www.ovh.pl/produkty/superplan_best_of.xml Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2009 a myślałem o wynajęciu admina do optymalizacji serwera ? jakiej używasz dystrybucji ? ile tam miejsca zajmujesz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darekszc 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2009 serwer jest zoptymalizowany już pod kątem takiego serwisu wina leży bardziej po stronie sprzętu. Pytanie czy serwer z serii HG jest lepszy niz np: 2 serwery SP z zapewnionym 100mbps na każdy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2009 a napisales jaki masz teraz sprzet ? nieto jak Ci mamy doradzac? generalnie kup cos z lini HG EG to bedzie Ci ladnie dzialac. Niby po co? Brakuje optymalizacji serwisu (od strony rozłożenia obciążenia na wiele dysków). Ewentualne zmiany sprzętowe w ramach OVH to raczej na SP Storage (4 dyski) albo na coś z SSD. Serwer z serii HG do szczęścia nie jest potrzebny... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2009 moja porada miała celować w możliwe wysoką półkę cenową, która oferuje także wzrost wydajności. nie wiedziałem co ma, mogłem założyć że ma akurat serie niżej niż HG:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darekszc 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2009 Nie daje mi jednak spokoju te 100mbps nie uważacie ze w serwisie tego typu jest to dość ważny czynnik ? w panelu ovh w godzinach wieczornych sprawdziłem wykresy ruchu i oto dane: Aktualny Wejście: 91.7 Mb/s Wyjście: 26.3 Mb/s Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mateo 0 Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2009 Piszę z pytaniem gdyż ostatnio zauważyłem dość mocne obciązenia (oczywiście w godzinach wieczornych) mojego serwera na którym stoi www.rapidfree.pl . Podejrzewam że wina może leżeć po stronie dysków twardych które nie są już wydajne. Co może być przyczyną, proszę o pomoc oraz ew sugestie w jaki serwer (bądź serwery zainwestować). dyski sa w RAID1 ? konkretnie nie wyrabiaja dyski - zobacz ile zapisow i odczytow leci na sekunde zwieksz ilosc dyskow i zrob RAID10 ew dyski SAS/SCSI (FC) - o ile pojemnosc nie bedzie problemem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darekszc 0 Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2009 sorry ze pisze w nowym topicu. Ale chciałem zapytać was o zdanie co sądzicie o kupnie serwera http://www.ovh.pl/produkty/eg_best_of.xml ma on 2 dyski 750gb i łącze 1gbps do tego podpiąć 2 dyski twarde USB ? nie byłoby to najlepsze rozwiązanie? 4dyski i łącze 1gbps. Pytanie jak bardzo dyski usb ustępują zwykłym. ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mateo 0 Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2009 sorry ze pisze w nowym topicu. Ale chciałem zapytać was o zdanie co sądzicie o kupnie serwera http://www.ovh.pl/produkty/eg_best_of.xml ma on 2 dyski 750gb i łącze 1gbps do tego podpiąć 2 dyski twarde USB ? nie byłoby to najlepsze rozwiązanie? 4dyski i łącze 1gbps. Pytanie jak bardzo dyski usb ustępują zwykłym. ? niestety znacznie ustepuja - sadze ze duzo takze zalezy od chipsetu kontrolera osobsicie mi sie udalo wycisnac 16MB/s z dysku USB - a to 4-5 razy mniej niz z SATA na backup - to moze jeszcze - ale IMO na dysk produkcyjny sie nie nadaje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fado 0 Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2009 sorry ze pisze w nowym topicu. Ale chciałem zapytać was o zdanie co sądzicie o kupnie serwera http://www.ovh.pl/produkty/eg_best_of.xml ma on 2 dyski 750gb i łącze 1gbps do tego podpiąć 2 dyski twarde USB ? nie byłoby to najlepsze rozwiązanie? 4dyski i łącze 1gbps. Pytanie jak bardzo dyski usb ustępują zwykłym. ? Przeciez tam nadal masz 100bmbps, te 1gbps to z netu do OVH, a 100mbps do jak sciagaja z serwera czyli z OVH do netu Co do USB, to racja, zupelne odpada, jedynie backup. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darekszc 0 Zgłoś post Napisano Marzec 14, 2009 W takim razie najlepsze rozwiązanie to SP Storage w ovh ? rozłożenie na 4 dyski jaką konfigurację proponujecie na takiej maszynie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darekszc 0 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2009 Mam jeszcze pytanie czy OVH umożliwia instalację oprogramowania bez RAID ? albo z RAID1+0 ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fado 0 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2009 Mam jeszcze pytanie czy OVH umożliwia instalację oprogramowania bez RAID ? albo z RAID1+0 ? W OVH sa 3 mozliwosci; bez raid, z raid 1, z raid 0 W tym storage to troche za malo RAM jest, on na backupy dobry bylby Mnie takze w OVH dyski nie wyrabialy a pomoglo wiecej RAM i lepszy procek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2009 2GB ram - powinny w zupełności wystarczyć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach