Skocz do zawartości
Konrad.K

Instalacja linuxa z pendrive.

Polecane posty

Witam,

Czy znacie jakąś dystrybucję opartą na Debianie której instalację bez problemów będę mógł ulokować na pendrive i zainstalować z niego na swoim nowym nabytku który nie ma napędu optycznego (Asus EEE) ? Przegrzebałem google i wszystkie instrukcje montażu dowolnego ISO na pendrive doprowadzały mnie albo do tego że pendrive nie był bootowalny, a jak już był to instalatory wariowały, sypały błędami itp. Więc pomyślałem że tutaj na pewno nie jedna osoba robiła coś takiego i pomoże mi wyjść z tej sytuacji :)

Z góry danke za linki, porady etc :D

Pozdrawiam.

Okk... ale jak tak czytam te instrukcje to wygląda to na instalacje linuxa NA pendrive, a mi chodzi o wciśnięcie instalatora linuxa na pendrive żeby zainstalować go na komputerze bez optycznego napędu ;)

Hehe, wspomniałem wyżej że najlepiej coś na Debianie, jakieś Ubuntu czy coś tego rodzaju. Myślę że powinien to udźwignąć - bo Asus dał mi jakąś swoją dziwną dystrybucję, niby podstawowy soft jest, ale nie mogę się dostać do konsoli żeby dostawić sobie przynajmniej jakiś serwer lokalny do programowania ;) Swoją drogą jak szukacie czegoś SuperMobilnego to polecam Asus'a EEE PC ;)

Obraz ubuntu do instalacji, tak samo jak już gotowo zainstalowany można spokojnie wrzucić na pendrive, sam to nie raz robiłem i poszło bez żadnych problemów.

Chodzi Ci o "live-usb", uruchomienie systemu z pendrive i jego późniejsza ewentualna instalacja ? ;)

http://www.pendrivelinux.com/2008/04/09/us...n-from-windows/

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się