Skocz do zawartości
Gość pzebracki

CISCO - ksiazki

Polecane posty

Gość RuFiK

Witam, poszukuje ksiazek do nastepujacych czesci:

CCNA 1 - Network Fundamentals

CCNA 2 - Routing Protocols and Concepts

CCNA 3 - LAN Switching and Wireless

CCNA 4 - Accessing the WAN

Odnosnie ksiazek, szukam tylkoi wylacznie nówki ::P Czy moglibyscie podac jakies dobre ksiegarnie internetowe, oraz przede wszytkim tanie :P

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)

ps. temat bardzo pilny, i musze sie z zakupem wyrobic do czwartku :)

bell a ty ile zaplciles za swoje ksiazki ?

wszystkie? no ze 3K będzie :wacko:

CCNA - około 350 zł

CCIE - nie mam cen, ale pewnie drugie tyle...

A ja odradzę kupowania książek w języku polskim. Egzamin jest po angielsku (a przynajmniej kiedyś był).

Gość RuFiK
A ja odradzę kupowania książek w języku polskim. Egzamin jest po angielsku (a przynajmniej kiedyś był).

Hmm z moich informacji, obecnie jest już możliwość zdawania w języku Polskim, aczkolwiek trzeba być wszechstronnym więc dla mnie to bez różnicy :)

Mam tylko jedno pytania, dlaczego wprowadzili taka głupotę, jeżeli nie pracujesz w zawodzie ... to certyfikat jest ważny 3 lata .... ?

Jak dla mnie kurs cisco to dojarka pieniędzy. W połowie 3 semestru obudziłem się z ręką w nocniku i przerwałem kurs po finalu na koniec semestru. Żałuję, że nie przerwałem kursu po 2 semestrze, bo drugim semestrze było jeszcze w miarę OK, na laboratoriach mogliśmy pobawić się routerami, jednak i tak większość z tych czynności można za darmo przećwiczyć na darmowym symulatorze (co okazało się później). 3 semestr był już na wykładach czytaniem slajdów a laborki były sporadyczne bo "komuś się nie chciało, doczytacie sobie w domu". Nasz grupa miała o tyle szczęście, że prowadzący potrafił udzielić odpowiedzi na zadane pytanie (w innej grupie nie umiał nic poza slajdami).

Wszystko to, co jest na płatnym kursie cisco można zdobyć z sieci i nauczyć się samemu. Poszczególne certyfikaty po ukończeniu semestru są nic nie warte, bo rozwiązania do finalli są dostępne w sieci. Liczy się tylko egzamin końcowy. Cały 4-semestralny kurs to tylko podstawy, za które trzeba płacić grubą gotówkę, a które można opanować samemu i przećwiczyć na darmowym symulatorze zamiast raz w tygodniu przez 30 minut na laboratorium.

Książki/materiały/symulator? Warto zdobyć. Za kurs nie warto płacić, chyba, że ma się za dużo pieniędzy.

warto się na to w ogóle zapisać bo chodzę z takim zamiarem od dawna i się dalej zastanawiam

warto się na to w ogóle zapisać bo chodzę z takim zamiarem od dawna i się dalej zastanawiam

nie tylko ty...

ale to exa opowiada jest prawdą.. koledzy mi to samo opowiadają.. i zastanawiam się czy płacić za to i iść.. czy dać sobie siana na razie..

Ale papierek się przyda i pracodawcy lepiej na niego patrzą ;P

Gość RuFiK

exa nie wiem na ktorej uczelni tak masz :) ale w moim przyadku a reczej w przyapdku mojej oczelni tak nie jest :) mam 8h laboratorek :) takze weekenami siedzimy w sprzecie :) a slajdow jeszcze nie widzialem :) wszytkie zadania sa oparte na praktyce :) a wykladowcy sa certyfikowanymi wykladowcami :)

Takze u mnie źle nie jest ... jak narazie ... czas pokaze, ale ogolni zadowolony jestem :)

pzdr

Ja robiłem kurs 4 lata temu, nie zrobiłem w całości bo mój prowadzący był [tutaj wstaw epitet], trzeci semestr robiliśmy prawie 8 miesięcy i po nim skończyłem... Robilem w Sopockiej Lokalnej Akademii Informatycznej (przy I LO w Sopocie). Porażka totalna, o ile jeden z prowadzących miał wiedzę (ten co prowadził moją grupę) to drugi nie miał żadnej wiedzy. U obu było czytanie slajdów, w laboratorium czasem siedzieliśmy, może z 30h przez 3 semestry, więc nie za dużo.

Zgodzę się z poprzednikami - jeżeli ten papier nie jest Ci potrzebny do pracy to nie warto iść, bo wydawanie ok 2 tys złotych na to, żeby machnąć papierem przed "przyszłym pracodawcą" wg mnie nie jest dobrym lokowaniem kapitału ;-)

Gość RuFiK

@pawelk, jezeli nie chcesz pracowac w tym zawodzie to sie z toba w 100 % zgadzam ;)

w moim przpadku jest inaczej, i w odleglych planach juz mysle o CCNP :)

pzdr

Witam,

Co do książek to też nie polecam tych po polsku <z mikomu ... feee>, mam taką o zabezpieczeniach sieci bezprzewodowych i ... fatalna, dużo literówek itp., a wręcz nawet zdarzyły się wyrwane z kontekstu zdania ;)

Ja osobiście uczyłem się z tych książek http://allegro.pl/item483103618_ccna_offic...ry_640_802.html <zresztą kupionych u tego pana>

W ramach studiów miałem 2 semestry cisco, a potem przerwa i przygotowywałem się sam właśnie z wyżej wymienionej literatury. Do tego dynamips i ewentualnie packet tracer i zdałem za pierwszym podejściem.

Pozdrawiam!

Gość RuFiK

testking + uwazanie na laboratoriach i mysle ze bez problemu mozna ccna zdac, ;)

pozatym sieci nie da sie wyuczyć :P trzeba je zrozumieć :)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się