Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Malas

Sieć xp-vista problemy..

Polecane posty

To tak. na jednym komputerze mam winde xp, na drugim(laptopie) viste home premium. Internet mam z sieci Multimedia (multimedia.pl) no to aby rozdzielić łącze zakupiłem router Edimax br-6204wg. Niestety miałem już problem ze skonfigurowaniem routera ponieważ nie dostałem od dostawcy żadnej nazwy użytkownika ani hasła. I wtedy zaczęły się problemy. Na komputerze zaczał się pojawiać komunikat "Ograniczenie lub brak łączności" a miałem podłączone tak jak wcześniej kiedy było dobrze..(podłączam modem do komputera przez usb). A gdy np podłącze przez kabel ethernet modem do laptopa to w lapku śmiga internet bez żadnych problemów..zrobiłem nawet formata na xpku ale to nic nie pomogło i dalej wyskakuje wyżej wspomniany komunikat. Warto chyba jeszcze wspomnieć o modemie: Motorola SB5101

no to wtedy muszę wpisać sam a nie mam stałego bo się zmienia to jakie wpisać?nie wiem czy dobrze mówie:)

No co tu dużo mówić..po nieudanej konfiguracji routera odłączyłem go poprostu..i wtedy zaczęły się problemy z tym komunikatem..a modem mam podłączony tak jak wcześniej miałem kiedy działało..na laptopie też wcześniej wyskakiwał ten komunikat..ale teraz w ogóle nie wyskakuje i net działa dobrze..

Hmm z modemami kablowymi może być tak, że po przełączeniu urządzenia będą potrzebowały resetu zasilania, próbowałeś ?

...to jest jakiś problem czy go nie ma? :P

No jest bo ma działać w stacjonarnym a działa tylko na laptopie..jak będzie na stacjonarnym działał to będe dalej z konfigiem routera kombinował.

Hekko: Próbowałem i nic.Zresztą to nic wspólnego nie ma z tym komunikatem który wyskakuje.

No jest bo ma działać w stacjonarnym a działa tylko na laptopie..jak będzie na stacjonarnym działał to będe dalej z konfigiem routera kombinował.

To opisz krok po kroku bo ja np. nic nie zrozumiałem :P

Zresztą to nic wspólnego nie ma z tym komunikatem który wyskakuje.

Ma, kilka lat pracowałem na takich modemach kablowych, akurat nie były to motorole tylko thomson i coś jeszcze ale komunikat identyczny objawiał się właśnie po powyższym.

No jest tak: Miałem sobie podłączony modem motoroli kablem usb do kompa..i net sobie ładnie działał. Pewnego dnia przybył laptop. Postanowiłem spróbować rozdzielić internet i zakupiłem router ten edimaxa..Miałem problem z konfiguracją więc dałem sobie spokój. Odłączyłem router i podłączyłem modem z powrotem przez usb tak jak miałem kiedyś kiedy działało. No, ale już na stacjonarnym internet nie działa wyskakuje wspomiany komunikat. A gdy robie tak: Podłaczam modem motoroli przez ethernet do laptopa to net na lapku śmiga..Zależy mi aby znowu działał na stacjonarnym..

Inaczej tego nie umiem wytłumaczyć:P

To dziwna sprawa nie powinno się to bez powodu pojawiać, stery od modemu reinstalowałeś może na stacjonarnym ? A nie masz możliwości przez ethernet do stacjonarnego podłączyć ?

Generalnie routery działają bez konfiguracji, ewentualnie wstępny wybór źródła internetu (zależnie od modemu) + zabezpieczenie np. wifi więc po podłączeniu routera do modemu wszystko powinno śmigać.

Gość RuFiK

czesc,

czy mowa o vectra.pl ? oni rozdaja takie motoroli :P

co do sieci pod dhcp + router + motorolka no problem :P

czy mowa o vectra.pl ? oni rozdaja takie motoroli :P

Mowa o multimedii, czytać :P ale to ten sam sposób działania..

Problem może być np z portem USB, coś tam przekombinowałeś może ?

Ponawiam: A nie masz możliwości przez ethernet do stacjonarnego podłączyć ?

Dobra działa.. siedziałem z kumplem 4 godziny prawie;]. Długo by tłumaczyć i jest to jak dla mnie skomplikowane:D. A na stacjonarnym nie działał net dlatego, że karta laptopa wydzierżawiła sobie ip na ileś tam godzin..itp itd i tak dalej..

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować