Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Rezor

Ruter Cerberus ADSL i chello

Polecane posty

Otóż posiadam router ADSL Pentagramu (Cerberus p6331-42) i chciałbym użyć go do dzielenia chello. I tu zaczyna sie problem, router teoretycznie posiada 4 wejscia sieciowe, ale gdy pod jedno z nich podponam modem Chello a pod pozostale moje PC'ty to internet nie trybi ... (modemik chello wykrywa polaczenie sieciowwe, ale i tak brak polaczenia na zewnatrz)

Czy przy pomocy takiego cudenka da sie wogole jakos to zorganizowac ? Czy przez to ze to router ADSL nie ma juz takiej mozliwosci ? ;/

moze to jest sam router?

a jesli ma zintegrowany modem adsl to musi miec port WAN. przejzyj instrukcje

dusker: jezeli ma zintegrowany modem adsl to ma port WAN tylko, ze na linie telefoniczna. A chello ma zakonczenie u klienta na rj45.

Czyli nici z użycia tego modemu ? ;/ Teraz jest inny problem bo jeden komputer laczy sie z internetem (dostaje zew. IP od chello) a pozostałe nie (dostaja przydzielone z DHCP rutera)

Nie da się - to jest MODEM ADSL z routerem, gdzie jako WAN-PORT jest podpięte wyjście modemu.

Tak więc póki co może on ci robić jedynie jako zwykły, czteroportowy switch... a jakby na switchu dało się rozdzielać neta z kablówki, to po co by routery produkowali :D

czytanie ze zrozumieniem się kłania.

I kto to mówi? Może samemu warto by cały wątek przeczytać?

przecież @Rezor wyraźnie napisał, że ma modem do Chello, a Cerberusa chce wykorzystać jako switch-a...

Nie jako switcha chce go wykorzystać tylko jako ROUTER - czyt. chce rozdzielić sobie internet z modemu Chello na kilka kompów wpiętych do Cerberusa :D A to na tym sprzęcie mu się niestety nie uda :)

jak chcesz mogę ci opylić router pentagram nie pamietam typu ,ale ma ethernetowe wejscie WAN + 4 x lan + 2 wyjscia antenowe wlan.

Kupiłem go do stworzenia małej sieci a okazało się ,że i bez niego wszystko da rade i sobie tak leży i czeka na właściciela.

Jak coś to PM... jadę teraz na woodstock więc pewnie w poniedziałek odpisze.

ok pofatygowałem się... mam coś takiego na sprzedaż:

http://allegro.pl/item405043177_router_wif...c_gw_5_lat.html

Możemy zawsze się wymienić ponieważ potrzebuję routka z modemem.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować