dado 0 Zgłoś post Napisano Listopad 22, 2007 Witam. Mam pytanie do Was. Na moim serwerze SpamAssasin odrzuca na dobę około 30 tys emaili spamu. W związku z tym zaczyna zżerać sporo zasobów, load serwera zaczyna być chwilami niepokojący. Jak radzicie sobie z taką masą spamu na swoich serwerach i czy przydaje się Wam włącznie RBL-i. Ja mam go wyłączonego ale zastanawiam się czy przypadkiem nie włączyć. Z góry dzięki za odpowiedź. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alien 345 Zgłoś post Napisano Listopad 22, 2007 RBL odrzuca bardzo duzo spamu, ale musisz sobie zdawac sprawe, ze przypadki, gdy jakis nadawca (domena / serwer) znalazly sie na jakims RBLu i z tego powodu poczta od niego nie dochodzi nie sa rzadkie. Polecam zainteresowac sie graylistingiem. Przy zaakceptowanie jego wad, to bardzo dobre rozwiazanie (IMO wciaz najlepszy stosunek korzysci do stron negatywnych). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
moron 0 Zgłoś post Napisano Listopad 22, 2007 na RBL'ach byl nawet ip gmaila (nie wiem jak teraz) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dado 0 Zgłoś post Napisano Listopad 22, 2007 A nie wiecie czy na serwerach webd, progeso i innych mają powłączane rbl-e i czy to jest powszechnie stosowana technika. Mam kilku klientów którzy mają np oddziały w Rosji a podobno w rblach jest *.ru całe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
moron 0 Zgłoś post Napisano Listopad 22, 2007 ja ci radze wynajac kogos tu z forum jest taka jedna osoba ktora ma ponad 1,300 postow i sie zna na tym Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość adamszendzielorz Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2007 A nie wiecie czy na serwerach webd, progeso i innych mają powłączane rbl-e i czy to jest powszechnie stosowana technika. My korzystamy z RBLi oczywiscie. Ale tylko z tych: sbl-xbl.spamhaus.org bl.spamcop.net relays.ordb.org dnsbl.sorbs.net Polskie darmowe serwery (wp, onet, interia, o2 i tak dalej) sa jednak zwhitelistowane, bo czesto im sie zdarza bywac w spamcopie Mam kilku klientów którzy mają np oddziały w Rosji a podobno w rblach jest *.ru całe Na w/w RBLach na pewno nikt nie laduje calych klas adresowych na blackliste, to jakis nonsens Mam pytanie do Was. Na moim serwerze SpamAssasin odrzuca na dobę około 30 tys emaili spamu. W związku z tym zaczyna zżerać sporo zasobów, load serwera zaczyna być chwilami niepokojący. Jak radzicie sobie z taką masą spamu na swoich serwerach Dodajemy kolejne maszyny do filtracji poczty.. Nic innego nie wymyslisz ;-) pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pleple 0 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2007 Dodajemy kolejne maszyny do filtracji poczty.. Nic innego nie wymyslisz ;-) Można jeszcze wymyśleć zmianę Spamassasina na coś zdecydowanie wydajniejszego... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość adamszendzielorz Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2007 Można jeszcze wymyśleć zmianę Spamassasina na coś zdecydowanie wydajniejszego... Owszem. Mozna nawet zrezygnowac z filtracji ;-) Ale nie o to przeciez chodzi :-) A Spamassasin jest bardzo skuteczny. Nie spotkalem sie jeszcze ze skuteczniejszym "filtratorem". pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pleple 0 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2007 Masz rację, nie chodzi o to, żeby nie filtrować spamu. Chodzi o to żeby poświęcać temu jak najmniejsze środki. Ja też nie spotkałem się ze skuteczniejszymi. Spotkałem się za to z o niebo bardziej wydajnymi jak choćby DSPAM. Stosuje on zdecydowanie inne podejście ale myślę, że dla niektórych to dobra alternatywa. Jeśli więc maszyna nie daje rady skanować większej ilości wiadomości można oczywiście kupić kolejny serwer ale myślę, że warto również wcześniej rozważyć użycie innych technik skanowania... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach