AQQry 1 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 Witam, Poszukuję jakieś instrukcji jak przeprowadzić update PHP. Chcę przeprowadzić taki update na moim serwerze z wersji 5.0.2 > 5.2.4 System na jakim jestem do Fedora. Będę zobowiązany za jakąś literaturę, bądź krótki opis. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 google zachorowało ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
AQQry 1 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 Myślę że wyszukiwarka nie może chorować Gdybym znalezł coś konkretnego to bym tu nie pisał... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Noone 19 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 yum update php* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alien 345 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 aptitude update aptitude upgrade (do autora - jesli tak malo szczegolow podales to pewnie jeszcze kilka podobnych odp. Cie czeka) -- EDIT Nie dojrzalem, ze chodzi o Fedore, wycofuje wypowiedz. My fault :-). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 sudo apt-get install php5 ( jeżeli masz dodane prawidłowe repo pokarze się że jest nowsza wersja..) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
AQQry 1 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 Wielkie dzięki za odzew, jednak zapomniałem napisać że jestem zielony w tym jak trawa na wiosnę :| [root@ns300071 ~]# yum update php* Setting up Update Process Setting up repositories updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Could not find update match for php-5.2.4.tar.bz2 No Packages marked for Update/Obsoletion [root@ns300071 ~]# Otrzymałem oto taką odpowiedz... którą nie do końca rozumiem :/ ----- Dodam że Fedora to 4 Wersja psa v8.2.1_build82070918.10 os_FedoraCore 4 SYSTEM Linux 2.6.18.1-xxxx-grs-ipv4-32 jeśli są potrzebne jeszcze jakieś dane to proszę pdajcie jakie ... Pozdrawiam i dziękuję Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 [root@ns300071 ~]# yum update php* Setting up Update Process Setting up repositories updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Could not find update match for php-5.2.4.tar.bz2 No Packages marked for Update/Obsoletion [root@ns300071 ~]# Otrzymałem oto taką odpowiedz... którą nie do końca rozumiem :/ Wyglada na to, ze masz php 5.2.4 (Chociaz moge sie mylic, bo z yum'a chyba nigdy nie korzystalem). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 php -v Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
AQQry 1 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 w phpinfo jest 5.0.4 a przez moje kombinowanie chyba [root@ns300071 ~]# php -v PHP 5.2.4-dev (cli) (built: Jun 17 2007 19:41:41) Copyright (c) 1997-2007 The PHP Group Zend Engine v2.2.0, Copyright (c) 1998-2007 Zend Technologies Tu link do forum Fedory gdzie również toczy się dyskusja na ten temat: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=16410 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pleple 0 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2007 Otrzymałem oto taką odpowiedz... którą nie do końca rozumiem :/ Bez gwiazdki to wpisz. Gwiazdka rozwijana jest przez bash a pewnie w katalogu domowym masz plik php-5.2.4.tar.bz2... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2007 w phpinfo jest 5.0.4 a przez moje kombinowanie chyba [root@ns300071 ~]# php -v PHP 5.2.4-dev (cli) (built: Jun 17 2007 19:41:41) Copyright (c) 1997-2007 The PHP Group Zend Engine v2.2.0, Copyright (c) 1998-2007 Zend Technologies Tu link do forum Fedory gdzie również toczy się dyskusja na ten temat: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=16410 po upgrejdzie restarowałeś apacza? /etc/init.d/httpd restart ed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
AQQry 1 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2007 Bez gwiazdki to wpisz. Gwiazdka rozwijana jest przez bash a pewnie w katalogu domowym masz plik php-5.2.4.tar.bz2... Tym razem cos wiecej sie dzialo, ale zapomnialem przed zamknieciem okna zapisac co tam lecialo, ale pod koniec znowu bylo No Packages marked for Update/Obsoletion zrestartowalem caly serw, i dalej tak samo w phpinfo pokazuje php 5.0.4 a w php -v juz nowa wersje... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2007 To w takim razie szukaj problemu w konfiguracji serwera www a nie samej instalacji php. Sprawdź czy są ustawione poprawnie ścieżki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2007 Nie uzywam mod_php, wiec nie mam pojecia czy jest on w jakikolwiek sposob zalezny od systemowego, jezeli nie to moze sproboj: # yum update mod_php (lub jakkolwiek sie ta paczka nazywa...) Jezeli to nie pomoze to moze masz tam chroot'a, co? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zrio 6 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2007 Podaj na forum dane root'a, a ktoś się na pewno tym zajmie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2007 lol2 już tak mówicie to możesz podrzucić dane na pw to jak będę miał czas to przejrzę configa ( przewidywanie - jutro około 13 ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jarek 4 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2007 a od kiedy linux robisz coś za free ? Chyba że jakiegoś xxx ci kolego podrzuci do kolekcji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Listopad 8, 2007 Hah, wezmę chętnie xD Mam chwile czasu to przejże konfiga apache - nic więcej. Nie za free z tego co On powiedział to wygląda na błąd w ścieżkach do php z configa apacha. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach