Skocz do zawartości


 

Zdjęcie

Centos-6-x86 - HTTP Zatrzymany

Centos-6-x86 - HTTP Zatrzymany centos http apache http problem

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

Centos-6-x86 - HTTP Zatrzymany

#1 eKodzikPro

eKodzikPro

    Nowy użytkownik

  • Nowy
  • 6 postów

Napisany 22 styczeń 2016 - 17:43

Witam,

 

Mam problem z Apache HTTP Server, gdzie nie mogę uruchomić usługi, a dokładnie gdzie Parallels Power Panel zwraca mi komunikat przy próbie uruchomienia usługi komunikat:

Failed to start the "httpd" service.
Cannot start/stop/restart service: Starting httpd: httpd: Syntax error on line 150 of /etc/httpd/conf/httpd.conf: Cannot load /etc/httpd/modules/mod_auth_basic.so into server: /etc/httpd/modules/mod_auth_basic.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[FAILED] 

Wiem że Panele tego typu, chodź nie wiem jak byłyby zaawansowane nie zastąpią bezpośredniego dostępu jak konsola, ale proszę o informacje na temat powyższego problemu oraz jakichkolwiek podpowiedzi pozwalających rozwiązać ten problem. Jest to serwer Virtualny w serwisie nazwa.pl gdzie mam bezpośredni dostęp do serwera.


  • 0

#2 Gość_Kamikadze_*

Gość_Kamikadze_*
  • Goście

Napisany 22 styczeń 2016 - 18:36

Masz błędy jasno napisane.

 

 

Nie udało się uruchomić "httpd" usługi.
Nie można uruchomić usługi / stop / restart: httpd wywoławcza: httpd: błąd składni w linii 150 /etc/httpd/conf/httpd.conf: Nie można załadować /etc/httpd/modules/mod_auth_basic.so na serwerze: / etc / httpd / moduły / mod_auth_basic.so: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: nie ma takiego pliku lub katalogu
[FAILED]

 

 

 

Źródło google translate


Edytowany przez Kamikadze, 22 styczeń 2016 - 18:36.

  • 0

#3 eKodzikPro

eKodzikPro

    Nowy użytkownik

  • Nowy
  • 6 postów

Napisany 22 styczeń 2016 - 19:19

OK, ale co mogło spowodować utratę wybranego pliku/katalogu? jak naprawić ten problem? chodzi o to że na minimalnym systemie został postawiony PowerDNS którego nie mogę teraz obsłużyć, jednak pozostałe usługi działają...

 


  • 0

#4 Gość_mariaczi_*

Gość_mariaczi_*
  • Goście

Napisany 22 styczeń 2016 - 19:51

Masz poza panelem dostęp do konsoli na tej maszynie? Jeśli tak to zaloguj się właśnie do konsoli, sprawdź czy plik o którym mowa w błędzie znajduje się w określonej ścieżce czy też nie. Spróbuj przeinstalować pakiet httpd.

Btw. jaką masz tam dystrybucję?


  • 0

#5 eKodzikPro

eKodzikPro

    Nowy użytkownik

  • Nowy
  • 6 postów

Napisany 22 styczeń 2016 - 20:53

Problem w tym że przeinstalowałem pakiet, jednak to nic nie pomogło, gdzie jest to Cento OS w wersji 6.* jednak problem z katalogami wygląda tak że ścieżki kończą się na katalogach typu "skrót" i nie mogę do nich dotrzeć - serwer pracuje jako serwer DNS na PowerDNS i nie był ani aktualizowany ani ruszany przez pół roku, gdzie dopiero w ostatnich dniach posypał się ten pakiet - dlaczego? nie wiem; po prostu i nie mogę Go ruszyć w żaden sposób...

 


  • 0

#6 Gość_mariaczi_*

Gość_mariaczi_*
  • Goście

Napisany 22 styczeń 2016 - 20:59

Katalog modules w /etc/httpd/ powinien być najprawdopodobniej symlinkiem na /usr/lib64/httpd/modules/ w wersji 64bit.


Edytowany przez mariaczi, 22 styczeń 2016 - 20:59.

  • 0

#7 eKodzikPro

eKodzikPro

    Nowy użytkownik

  • Nowy
  • 6 postów

Napisany 22 styczeń 2016 - 22:42

Mówimy tu o wersji 32 bitowej, jednak ścieżka powinna być identyczna a kończąc na /usr/ taka nie istnieje dalej...


  • 0

#8 eKodzikPro

eKodzikPro

    Nowy użytkownik

  • Nowy
  • 6 postów

Napisany 23 styczeń 2016 - 17:50

Czy ktoś może pomóc w tej kwestii?..


Edytowany przez eKodzikPro, 23 styczeń 2016 - 17:51.

  • 0

#9 Gość_Kamikadze_*

Gość_Kamikadze_*
  • Goście

Napisany 23 styczeń 2016 - 17:57

Zacznij od tego:

 

Syntax error on line 150 of /etc/httpd/conf/httpd.conf

 

później:

 

google.pl

 

http://www.linuxques...ot-open-937928/

 

http://serverfault.c...d-auth-basic-so

 

https://www.google.p...d.conf mod_auth


  • 0

#10 eKodzikPro

eKodzikPro

    Nowy użytkownik

  • Nowy
  • 6 postów

Napisany 23 styczeń 2016 - 20:46

Znalazłem ten problem na tej stronie: link

Jednak polecenia które tam padają nie dają efektu... 


  • 0

#11 Gość_Kamikadze_*

Gość_Kamikadze_*
  • Goście

Napisany 24 styczeń 2016 - 04:33

to znaczy?


  • 0

#12 ksk

ksk

    Rugot

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1443 postów
  • Skąd:Sosnowiec
  • Firma:ING Services Polska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kisielewski

Napisany 24 styczeń 2016 - 19:07

Napisz na PW dane do serwera . Naprawię Ci to . 

A ty w tym czasie zrobisz mi przelew na 50 pln . 


  • 0






Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: centos, http, apache, http problem

0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników