Baldar 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2018 (edytowany) Witam, posiadam vps na którym jest serwer (z gry) strona www i mysql. Nie wiem czemu MySQL nie chce połączyć się z serwerem, ponieważ strona www działa normalnie. Chce połączyć serwer z bazą i robie dokładnie wszystko dobrze, a dane wpisuje tak samo. Pewien znajomy napisał mi, że winą może byc baza lub hosting i kazał mi sie do nich zgłosić ale niestety (MintSHost) ma wszystko w dupie. Jeżeli chodzi o sam skrypt z serwera to wygląda to mnie więcej tak: (host,name,pass,database) local handler = mysql_connect("localhost","root","xxx","gothic"); if (handler) print("MySQL connected"); else print("MySQL Error"); Wynik to : ERROR Może ktoś wie czemu nie chce mi to połączyć? Zła baza danych? Wszystko mam na jednym vps dlatego loguje sie przez root/localhost. Edytowano Styczeń 17, 2018 przez Baldar (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GT_Lukasz 20 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2018 mysql> show databases; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gbdtaj 0 Zgłoś post Napisano Luty 2, 2018 Jeśli używasz na serwerze PHP w wersji 7, to funkcji mysql_connect już nie użyjesz. Jeśli masz starsze PHP, to zmień ostatnią linijkę na print("MySQL Error" . mysql_error($handler) ); Będzie wiadomo dlaczego jest error. A możesz się połączyć z tą bazą z własnego komputera np. używając MySQL Workbench? Proponuję też utworzyć oddzielnego użytkownika bazy danych z możliwością dostępu z localhost i 127.0.0.1. Danie użytkownikowi możliwości zalogowania się z dowolnego adresu, czyli %, o dziwo nie zawsze pozwala na dostęp lokalny. Pozdrawiam, GBD Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
LuCek6 0 Zgłoś post Napisano Luty 11, 2018 predewszystkim sprawdź czy uzytkownik widzisz baze a druga sprawa to uzyj funkcji mysqli a nie mysql - to już dawno wypadło z php Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach