Skocz do zawartości
Pokes

Aktualizacja biosu - PROBLEM!

Polecane posty

witam,
Chcę zaktulizować bios bezpośrednio przez bios (flash), pobrałem najnowszy bios z strony asus jaki wyszedl. Zgralem na pendrive i jak chce instalowac, to krzyczy mi, ze za stary jest sterownik biosu. Trochę dziwne, jeśli nawet producent nie wydał nowszego...
Niestety, nie chciało mi w bios wyczytać dysku SSD, aczkolwiek po małej kombinacji, dysk już widać, aczkolwiek przy odpaleniu komputera cały czas wyskakuje mi bios. W Zakładce "BOOT" nie ma ani boot'a dysku, cd-rom, ani nic.
Przyznam się szczerze, że uruchomiłem ostatnią opcję z biosu z zakładki EXIT opcję: "launch efi..." i od tego czasu wywala bios, oraz nie ma nic w zakładce BOOT.
Takie mam ustawienia biosu:
IMG_0134.thumb.JPG.24aa37c3ead535e75c03c
IMG_0135.thumb.JPG.f4608f07d34d65666064a
IMG_0138.thumb.JPG.16eeac1a23eb4e3b5ff49
IMG_0136.thumb.JPG.c0362426283bc78f8f7c5
Co z tym teraz mogę zrobić?
Laptop: ASUS S550CB
Pozd.

Przywróć mu ustawienia fabryczne (z poziomu BIOS'u lub przez wyjęcie baterii BIOSu, akumulatora i odłączenie zasilacza).

Aktualizator BIOS'u to pewnie jakaś prosta, DOS'owa aplikacja - proponuję zrobienie pendrive z FreeDOS i wrzucenie tam aktualizatora, a następnie zbootowanie laptopa z tego pendrive. Robiłem tak kilkukrotnie, zawsze działa :)

Tak, to były pierwsze opcje. Przywracałem przez biosa i przez wyjęcie baterii. Niby, chyba się reset ustawień przez wyjęcie udał, bo się zmieniał data i godzina, ale problem z zakładką i wyskakującym biosem nadal nie znikł.

Ok, zobaczę, czy coś zadziała. :)

edit: zrobiłem jak pisałeś. już jakiś plus, że pokazało chociaż penrive w zakładce BOOT. Wrzuciłem aktualizacje biosu na pendrive i odpaliłem przez bios (flash), ale nadal mi krzyczy, że aktualizacja jest za stara. (patrz zdjęcie). Niestety, ze strony asus'a, nie ma nowszej wersji, trochę dziwne to wszystko...

Zdjęcie: https://zapodaj.net/188ddc3736cd8.jpg.html

Edytowano przez Pokes (zobacz historię edycji)

W Sata configuration jest widoczne wszystko: dysk, cd-rom, oraz pendrive, aczkolwiek w zakładce "BOOT" jest tylko pendrive. Nie ma ani dysku, ani cd-romu (napędu)

Po paru godzinach metodą prób i błędów, udało mi się wszystko zrobić na cacy. Problemy rozwiązany - do zamknięcia. :)

Napisz dla potomnych co zrobiłeś i jak.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się