Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
???

Nowy dysk a BOOTMGR na starym

Polecane posty

Witam, Panowie otóż miałem kiedyś taki problem, że kupiłem sobie nowy dysk twardy i zainstalowałem windowsa na nim, przy instalacji sformatowałem partycje "c" starego dysku i sie zainstalowałao wszystko na nowym, ale gdy odłączyłem stary dysk na którym nie było juz windowsa miałem "Brak BOOTMGR" musiałem znów go podłączyć, żeby windows wstał, jak sobie z tym poradzić? bo będę miał identyczną sytuację, że włożę nowy dysk SSD a na starym sformatuje "c" z windowsem i nie chce, zeby bylo tak jak wczesniej, ze jak odłącze znow dysk to nie wstanie windows. Przy instalacji systemu odłączyć HDD? i zostawić tylko SSD? a pozniej podłączyc HDD i dać format tamtej partycji? czy da się w inny sposób to zrobić?

Edytowano przez ??? (zobacz historię edycji)

Naprawa systemu z cd / usb nie działa?

Możesz zawsze skopiować zawartość HDD na SSD - robiłem to 3 razy i wtedy wszystko działało ( z tym, że system wstawał o 5razy szybciej )

Nie wiem czy działa czy nie ja dopiero zamierzam instalować system na SSD a na obecnym HDD go usunąć. Kiedyś jak zauważyłem ten problem to na nowo postawilem system na nowym dysku bez podpinania starego, a chciałem się dowiedzieć czy możne to zrobić bez odpinania go i bez późniejszych problemów.

W przypadku XP i takiego żonglowania dyskami działała mi naprawa systemu z instalacyjnej płyty CD. Ale ten drugi dysk musiał być odpięty. Jak samodzielnie wybrać gdzie ma być BOOT bez odpinania któregokolwiek z dysków - nie wiem.

Windows 8.1, odepnę dysk a po instalacji podepnę spowrotem innego wyjścia nie mam

Odpiąłem dyski i włożyłem SSD, po zainstalowaniu systemu na SSD, podłączyłem dyski HDD i przy bootowaniu wybrałem jako 1 SSD a pozniej sformatowałem dawną partycję "c" i działa.

// info dla potomnych

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować