Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
outmc

Usunięcie moich danych z baz klientów

Polecane posty

Witam

Sprawa wygląda w ten sposób że :

Kiedyś byłem klientem różnych banków i instytucji finansowych, chciałbym aby te instytucje zaprzestały do mnie wysyłać listy i smsy. Oczywiście wszelkie pożyczki zostały uregulowane, chodzi mi o zwykłe "promocje" itp

Np. Skok Jaworzno wysyła do mnie smsy i listy
inCredit.pl wysyła non stop smsy i pożyczkach
i kilka innych firm .

Czy jest jakiś wzór pisma które moge wysłać drogą elektroniczną / tradycyjną by zaprzestali przetwarzać moje dane , skasowali mnie z bazy itd ?

Wcale nie widać, że wstawiłeś to gdzieś jeszcze (tło pod napisami) ;)

Ja bym napisał po prostu własnymi słowami co i jak, ale czy by zadziałało - nie wiem, bo nigdy nie miałem takiej potrzeby.

Bardziej ciekawi mnie co można zrobić gdy coś takiego zostanie zignorowane. Kiedyś wysyłałem maila do adminów jednego z for internetowych, bo założyłem tam konto tylko na chwilę i później zaczął się konkretny spam na moją skrzynkę. Do dziś nie wiem czy ten e-mail gdzieś nie wyciekł/nie został sprzedany, bo dostaję SPAM. Oczywiście po napisaniu do nich nadal nic się nie zmieniło. Ciekaw jestem czy można jakoś prawnie to załatwić ;)

tak wiem skopiowałem z innego forum temat ;)

bardzej mi chodzi o powołanie się na jakieś przepisy prawa bo wkurzają mnie telefony i smsy z firm z którymi już dawno nie współpracuje.

Nie wiem czy ustawy są aktualne ale masz
Na podstawie Ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. 1997 r. Nr 133 poz. 883) art. 32 ust. 1 pkt 6 żądam stałego wstrzymania przetwarzania oraz usunięcia moich danych osobowych.
Na podstawie Ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. 1997 r. Nr 133 poz. 883) art. 32 ust. 1 pkt 8 wnoszę sprzeciw wobec przetwarzania moich danych osobowych w celach marketingowych (w tym marketingu własnego) oraz wobec przekazywania tych danych innemu administratorowi danych.

Na podstawie Ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. 1997 r. Nr 133 poz. 883) art. 33 proszę o pisemną informację dotyczącą danych o których mowa w art. 32 ust. 1 pkt 1-5a:
- źródła pochodzenia moich danych w Państwa bazie
- od kiedy moje dane są przetwarzane
- pełnej zawartości zbioru danych mnie dotyczących
- w jakim zakresie oraz komu zostały udostępnione

Pisemne informacje mają być przekazane na adres pocztowy w terminie przewidzianym w ustawie.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować