Skocz do zawartości
krk

rozbity ekran w telefonie

Polecane posty

Gość Adam Szendzielorz

Witajcie

rozbił mi się ekran w telefonie sony z3 compact. Dotyk wgl nie reaguje. na Allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/sony-wyswietlacz-xperia-z3-compact-ekran-dotykowy-i6025652488.html

nada się to do czegoś ? czy muszę szukać oryginał ? :(

No niestety xperie mają taką przypadłość, że pękają same :) Dokładnie w z3c pękł mi wyświetlacz ze 2 tyg. temu. Jeżeli pękł sam to reklamuj na gwarancji - strasz prawnikami etc to może wymienią. Jeżeli nie sam to pozostaje albo serwis (na allegro wymiana 350-400 pln) albo wymiana samodzielna. Samemu lekko nie jest bo musisz najpierw się dobrać do tylnej klapki (podgrzać i podważyć, po czym odkleić), a potem odkleić sam ekran od przodu (wystarczy suszarka i jakaś mocna przyssawka). Naklniesz przy tym sporo bo przyklejone to jest na amen. Wyświetlaczy do z3c na allegro jest pełno - ja kupiłem zestaw za ~190 pln (w tym narzędzia do podważenia). I teraz najważniejsze - musisz kupić tę uszczelkę:

http://allegro.pl/klej-uszczelka-termoaktywna-sony-xperia-z3-compact-i6092312383.html

Bo tę, którą dostaniesz w zestawie (czyli pewnie taką: http://allegro.pl/uszczelka-tasma-klej-lcd-sony-xperia-z3-compact-i5746464534.html) wyrzucasz odrazu do kosza - odklei się na 100% po paru dniach i tak jak u mnie - zniszczysz bardzo szybko ekranik ponownie :)

Ja właśnie jutro będę wymieniał po raz drugi ekranik na nowy, tym razem na tej porządnej uszczelce (jak kupisz to zadzwoń do nich - poradzą jak skleić, żeby się nie odkleiło ;) No i dokupiłem odrazu pancerną obudowę ze szkłem nillikina: http://allegro.pl/etui-ringke-sony-xperia-z3-compact-szklo-nillkin-i5589696901.html

Mam wrażenie, że ekran u mnie pękł po paru tygodniach od zerwania folii (tej na ekran która była oryginalnie dołączana do zestawu z telefonem), nie kupiłem innej, nie miałem też żadnego etui / bumpera.

dzięki bardzo za obszerną wypowiedź. Tak właśnie zrobię, zamówię ten ekran + tą uszczelkę którą poleciłeś :) Co do wymiany to chyba wolę zanieść to do znajomego co ma lombard i dać mu parę groszy niż samemu się z tym cackać. Wyświetlacz nie pękł sam :lol: trochę za dużo wódki było i jakoś tak wyszło :rolleyes: . Poprzednio jak miałem z1c to w niej pękł mi sam ekran i musiałem oddac na gwarancję. Z tej Z3c jestem bardzo zadowolony rewelacyjny telefon, aż szkoda patrzeć jak w szufladzie leży :mellow:

Gość Adam Szendzielorz

dzięki bardzo za obszerną wypowiedź. Tak właśnie zrobię, zamówię ten ekran + tą uszczelkę którą poleciłeś :) Co do wymiany to chyba wolę zanieść to do znajomego co ma lombard i dać mu parę groszy niż samemu się z tym cackać. Wyświetlacz nie pękł sam :lol: trochę za dużo wódki było i jakoś tak wyszło :rolleyes: . Poprzednio jak miałem z1c to w niej pękł mi sam ekran i musiałem oddac na gwarancję. Z tej Z3c jestem bardzo zadowolony rewelacyjny telefon, aż szkoda patrzeć jak w szufladzie leży :mellow:

No jak robi takie rzeczy to sobie poradzi :)

Z3c jak dla mnie ideał i chętnie bym go wyrzucił do kosza, kupił coś innego i zapomniał o pękających ekranach (to już legenda) ale nie widzę dla niej żadnej alternatywy (iphonów nie biorę póki co pod uwagę). Podzespoły podzespołami ale przede wszystkim to ma genialną baterię :)

Możesz powiedzieć jeszcze, który konkretnie wyświetlacz zamawiałeś ? jaka jest różnica miedzy oryginałem a tym zamiennikiem ?

Gość Adam Szendzielorz

Możesz powiedzieć jeszcze, który konkretnie wyświetlacz zamawiałeś ? jaka jest różnica miedzy oryginałem a tym zamiennikiem ?

To wszystko zamienniki więc raczej ciężko powiedzieć, jakie między nimi są różnice i który jest lepszy (pewnie wszystkie pochodzą z tej samej fabryki, nawet pewnie z tej samej co oryginały SONY ;)

Nie są to oryginały od Sony ale szczerze - nie dostrzegam żadnej różnicy w użytkowaniu! Kupiłem od gościa który sprzedał ich najwięcej (sortuj według popularności :)

Edytowano przez Adam Szendzielorz (zobacz historię edycji)

Gość Adam Szendzielorz

Ja zmieniłem jakiś miesiąc temu po taniości (jakoś 80/100zł) i na razie trzyma się do dzisiaj. Nie ma co przepłacać :)

Mi pękł po raz trzeci i kupiłem nowy telefon. Jakby ktoś chcial to sprzedam za dobre pieniądze - stan idealny poza pękniętą szybką, używany od listopada 2015 ;-)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się