Skocz do zawartości
PanDoktor

Serwis szybkich płatności

Polecane posty

Cześć,

Pytam z czystej ciekawości jakie pozwolenia i kwestie prawne trzeba uregulować aby otworzyć serwis działający tak:

Przelewasz pieniądze z mbank, ing, bzwbk i innych banków oraz smsy na swój profil na serwisie tworzy się SALDO którę później dysponujesz wedle uznania tzn płacisz na różnych serwisach którę mają uruchomioną płatność z owym serwisem. Wszystko działa na metodzie błyskawicznej płatności bez integracji innych serwiów

Pozdrawiam

Gość l3szcz

Przede wszystkim z bankami musisz podpisać porozumienie aby udostępniły Ci część rozwiązań (API) do wysyłania przelewów błyskawicznych. Dodaj do tego zaprogramowanie wszystkiego aby dane klientów były w 100% bezpieczne i tak dalej. Droga przez mękę podobno.

Grupa mBanku ma taką usługę w całkiem niskiej cenie. Wdrażałem tego typu rozwiązanie u mojego znajomego. Coprawda procedura podpisania umowy nie jest taka szybka jak w przypadku zwykłego konta, ale trochę samozaparcia i da się zrobić.

A tego nie wiem, bo ja używam tego systemu do rozliczania płatności masowych. W dokumentacji jest opisana możliwość wykonywania przelewów. Kwestii prawnych nie rozpatrywałem.

Skoro jednak ostatnio Trybunał Konstytucyjny doszedł do wniosku, że KNF nie powinno interesować się małymi SKOK-ami to pewnie czymś takim też nie. :)

Po podpisaniu umowy udostępniają dokumentację. Całość jest oparta na SOAP, ale trzeba mieć certyfikat kwalifikowany przez co jest problem z autoryzacją przez Linuxa. Niestety ich klucz prywatny nie działa, a przynajmniej nie działał w momencie kiedy tworzyłem aplikację.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się