Various 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 31, 2015 Witam Jako, że wpadło mi łączę z UPC 250/20, szkoda by było marnować 20mbit wysyłu więc chciał bym postawić sobie serwer. Docelowo potrzebuję też routera i oglądałem terminale Fujitsu FUTRO S400 ale to stówka za sam router, a za ponad 200-250 można już upolować coś z C2D. Czy s775 to były na tyle ekonomiczne procki, że mogło by to chodzić 24/7 i nie zdewastować studenckiego portfela ? I najważniejsze pytanie: czy poleci na tym ESX ? (poleciec poleci bo miałem ESX na gorszym gracie, kwestia jak poleci ) 2 góra 4 maszyny: router, serwer, NAS i coś do testów, właściwie same linuxy. Ew. za czym się rozejrzeć ? Dzięki z góry pzdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2015 s775 dramatu z prądem nie ma, ale z wydajnością rewelacji też nie. Polecałbym raczej wszystko od Sandy Bridge w górę. Nawet i3-2100T będzie o wiele wydajniejsze od większości procesorów na s775. Pytanie jaki masz budżet i w jakiej to ma być obudowie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Various 0 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2015 Sęk w tym, że za 2-3 stówki wyrwę używkę na s775 (cały komp), a o i3 nie ma co marzyć :/ Przykładowo: http://allegro.pl/promocja-50-lenovo-2x2-5ghz-2gb-ddr3-dvd-rw-fv-i5011838455.html http://allegro.pl/lenovo-9196-c2d-2-6ghz-2gb-160gb-windows-7-ee-12gw-i4965135084.html Fajne, małe, tylko nie wiem jak z prądożernością i głośnością :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotr GRD 608 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2015 (edytowany) Większość Dual Core i Core 2 Duo ma TDP 65W. Chipset na płycie głównej to prawdopodobnie jakieś 15-25W, zależy jaki. Dysk twardy to okolice 10W, też zależy jaki. Do tego wentylatory i inne drobiazgi. Plus jakieś straty na samym zasilaczu. Żarówka 60W zużyje na chwilę obecną (w przybliżeniu) jakieś 20zł miesięcznie. Taki komputer pewnie nawet 40. Zastrzeżenie: to przybliżone szacunki osoby nie będącej ekspertem, ale odrobinę zainteresowanej w temacie. PS. Co do głośności - wentylatory plus twarde dyski. Głównie o wentylatory chodzi, bo dobry sprawny dysk jest dość cichy, choć stary i wysłużony też może nieźle hałasować. Pod tym względem dobrze jest szukać czegoś z pasywnym chłodzeniem. Ale do wszystkiego można przywyknąć, zapewniam. Może nie jest to komfortowe, ale mam dość głośny komputer 24/7 od pięciu lat metr od łóżka i żyję. ; ) Choć wiele osób pewnie mogło by mieć problemy ze snem. No i przyznam, że gdy raz do roku zdarzy mi się komputer wyłączyć, to cisza w nocy jest wtedy naprawdę przyjemna. Edytowano Luty 1, 2015 przez Piotr GRD (zobacz historię edycji) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Various 0 Zgłoś post Napisano Luty 2, 2015 Ok, a czy ktoś może coś powiedzieć o przykładowych w/w kompach ? Jak z głośnością takowych i poborem mocy ? (zasilacze tam też pewnie sprawnością nie grzeszą) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Various 0 Zgłoś post Napisano Luty 2, 2015 Czy lepszym rozwiązaniem od takiego serwera z ESX będzie kupno 2 terminali (takich ThinClientów) i postawienie routera i serwera osobno ? Co będzie wydajniejsze ? Taki C2D mocno spada na wydajności przez ESX ? Pzdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach