Skocz do zawartości
WebHostman

Wideo na stronie WWW

Polecane posty

WItam wszystkich,

chciałbym utworzyć serwis z materiałami wideo.

Użytkownicy będa nadsyłać różne materiały video np. materiał szkoleniowe a admin będzie zamieszczał je na stronie internetowej.

Pytanie jak z formatami video ? Czy jest jakiś złoty środek, który sprawi że nie będzie problemów z odtwarzaniem video później na stronie www?

Czy ktoś kiedyś coś podobnego robił?

HTML5 i <video> załatwi sprawę?

Z góry dziękuje za sugestie.

Internet Explorer 9+, Firefox, Opera, Chrome, and Safari support the <video> element.

Stare przeglądarki nie ogarną tagu video, z mobilnymi też różnie bywa, chociaż te aktualizowane będzie bez problemy trybić.

Tutaj dokładna tabelka: http://caniuse.com/#feat=video

Nie wiem jaki masz kontent, jak świadomy to nie ma problemu, jeśli jednak jakiś mało zaawansowany i nadal posiada Windowsa XP/Viste oraz IE 7/8 to taka lekka lipa.

Nie wiem jaki masz kontent, jak świadomy to nie ma problemu, jeśli jednak jakiś mało zaawansowany i nadal posiada Windowsa XP/Viste oraz IE 7/8 to taka lekka lipa.

To już nim nie warto się absolutnie przejmować. IE8 to już marginalny procent, ale IE7 :)

To już nim nie warto się absolutnie przejmować. IE8 to już marginalny procent, ale IE7 :)

Ostatnio klient do mnie dzwonił że na jego kompie strona pod bootstrapem źle wygląda... Oczywiście sprawdzał na wszystkich komputerach u siebie w pracy. Zgadnij jaka była przyczyna. Po godzinnym tłumaczeniu i udanej próbie przekonania do instalacji FF, przepraszał mnie i nakazał wszystkim pracownikom to zrobić. Chyba mogę być dumny że udało mi się nawrócić niewiernych :-)

Niestety ten syf będzie tak długo aż sam M$ jakoś nie zablokuje (marzenie) <IE9 - oczywiście żart.

@Precelus - rozwiązanie? Nie wspierać :) Myśmy to gówno od września olali, o ile wzrosła radość z wdrożeń frontendu. IE9 można już uznać za quasi nowoczesną przeglądarkę. Od IE10 jest już prawie ok.

Ehh, pamiętam czasy kiedy wyszła 7, a potem 8 :)

http://jplayer.org/

Platforms and Browsers
  • Windows: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera
  • Windows (legacy): IE6, IE7, IE8, IE9, IE10, IE11
  • OSX: Safari, Firefox, Chrome, Opera
  • iOS: Mobile Safari: iPad, iPhone, iPod Touch
  • Android: Android 2.3 Browser
  • Blackberry: OS 7 Phone Browser, PlayBook Browser
  • full browser support on Firefox, Chrome, Opera, Safari, IE6, IE7, IE8, IE9 betafull IOS and Android support
Media Support
  • HTML5: mp3, mp4 (AAC/H.264), ogg (Vorbis/Theora), webm (Vorbis/VP8), wav
  • Flash: mp3, mp4 (AAC/H.264), rtmp, flv

@PrecelusMaximus - wystarczy w umowie zaznaczyć, że strona będzie działać od IE9+ lub IE9 do IE10 ( wersji na stan "DATA") zdarza się tak, że klient po pół roku się odzywa, że coś mu nie działa na stronie na najnowszej wersji przeglądarki ( tutaj akurat problem z CKEditorem, który w nowszych wersjach czegoś nie ogarniał - jak robiłeś stronę to tego nie uwzględniałeś bo skąd miałeś to wiedzieć )

Edytowano przez GyniO (zobacz historię edycji)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się